Zdraví

Je na čase posílit imunitu!

Sbírání kytiček

Podzimní plískanice a zima s sebou opět přinesou vlnu obávaných chřipek a dalších nemocí. Pro náš organizmus vůbec není jednoduché se takovému útoku virů ubránit, a proto je dobré včas vsadit na prevenci a posílit imunitní systém.

Jak jste na tom s imunitou?

Hlavním úkolem imunitního systému je zneškodňovat nebezpečné viry, bakterie, případně i vlastní odumřelé nebo nemocné buňky. Kvalita imunitního systému je dána jednak geneticky, ale můžeme ji do velké míry sami ovlivnit. Ať už pozitivně, či negativně. 


Lékaři doporučují jíst pestrou a vyváženou stravu s dostatkem vitaminů, vyloučit kouření a vyhýbat se stresu. V době chřipkových epidemií je vhodné vyhýbat se také místům, kde je více lidí pohromadě. Pokud chcete pro sebe udělat více, je dobré dodávat tělu doplňky stravy s obsahem vitaminů a dalších látek, jež váš imunitní systém podpoří. 


Mezi takové složky patří glukany, které stimulují buňky imunitního systému, především dendritické buňky, které vysílají své výběžky do střev. Vytváří se tak předpoklady pro rozvoj přirozené střevní mikroflory. A je to právě střevní mikroflora, jež má na stavu naší imunity největší podíl. Dobře fungující slizniční imunita totiž významně podmiňuje celkovou obranyschopnost člověka.

Připravila: Zuzana

Foto: iStock

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků