Gastro

Boloňské špagety s kuřecím mletým masem

Sbírání kytiček

Máte rádi boloňské špagety? Zkuste je připravit z kuřecího mletého masa. V kuchyni se často používá, protože jeho úprava netrvá dlouho. Jenže – jak poznat kvalitní maso?

Víte, že produkce a zpracování drůbeže v České republice je pod stálým veterinárním dozorem? Pro chovatele všech druhů jatečních zvířat platí povinnost 24 hodin před dodávkou na jatka zasílat jejich informace o zdravotním stavu. Úřední veterinární lékař musí být přítomen na schválených jatkách během celé doby.

Také se obáváte, zda maso neobsahuje růstové hormony nebo antibiotika? Používání růstových hormonů u kuřat je legislativně zakázáno a aplikace antibiotik se povoluje pouze z léčebných důvodů. Při užití antibiotik se následně musí dodržet ochranné lhůty, během nichž jsou zbytky antibiotik odbourány a vyloučeny z organismu. V tomto období kuřata nesmí na porážku.

Při manipulaci a uchovávání kuřecího masa se klade důraz na vysoký standard hygieny, zejména dodržování stanovené teploty a zachování správné hygienické praxe. Ve všech částech kuřecího masa musí být dosaženo teploty nepřekračující +4 °C a u kuřecích drobů do +3 °C.

Údaje na etiketě

V prodejně si maso prohlédněte a současně si všímejte údajů na etiketě. Zde se uvádí název výrobku, výrobce a jeho adresa, dále třída jakosti (A nebo B), stav, ve kterém je kuřecí maso dodáváno na trh (zda jde o drůbež čerstvou, nebo zmrazenou). U čerstvého kuřecího naleznete datum použitelnosti a u zmrazeného kuřecího datum minimální trvanlivosti a datum zmrazení. Dále pak také podmínky uchovávání masa a země původu. Povinně se označuje členský stát EU nebo třetí země, kde byla drůbež chována a poražena.

Ingredience:

  • 500 g kuřecího mletého masa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 malá mrkev
  • čtvrtka celeru
  • 3 sušená rajčata
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 150 ml červeného vína
  • 1 lžička směsi sušených bylinek (dle chuti: oregáno, rozmarýn)
  • sůl a pepř

Postup

1. Na velké pánvi rozpalte olej, poté ztlumte a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidejte prolisovaný česnek, nastrouhanou mrkev a celer.

2. Do 5 minut přidejte maso a vše smíchejte. Počkejte dokud se maso neopeče

3. Přidejte sušená a pak i konzervovaná rajčata, přilijte víno, osolte, opepřete, všechno dobře promíchejte a nechte na mírném ohni vařit 35 – 45 minut.

4. Maso by mělo během té doby zhkřehnout a omáčka zhoustnout.

5. Nakonec přidejte bylinky.

6. Omáčku s masem servírujte na špagety.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Drůbežářské závody Klatovy, Akademie kvality
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL