Máte rádi boloňské špagety? Zkuste je připravit z kuřecího mletého masa. V kuchyni se často používá, protože jeho úprava netrvá dlouho. Jenže – jak poznat kvalitní maso?
Víte, že produkce a zpracování drůbeže v České republice je pod stálým veterinárním dozorem? Pro chovatele všech druhů jatečních zvířat platí povinnost 24 hodin před dodávkou na jatka zasílat jejich informace o zdravotním stavu. Úřední veterinární lékař musí být přítomen na schválených jatkách během celé doby.
Také se obáváte, zda maso neobsahuje růstové hormony nebo antibiotika? Používání růstových hormonů u kuřat je legislativně zakázáno a aplikace antibiotik se povoluje pouze z léčebných důvodů. Při užití antibiotik se následně musí dodržet ochranné lhůty, během nichž jsou zbytky antibiotik odbourány a vyloučeny z organismu. V tomto období kuřata nesmí na porážku.
Při manipulaci a uchovávání kuřecího masa se klade důraz na vysoký standard hygieny, zejména dodržování stanovené teploty a zachování správné hygienické praxe. Ve všech částech kuřecího masa musí být dosaženo teploty nepřekračující +4 °C a u kuřecích drobů do +3 °C.
Údaje na etiketě
V prodejně si maso prohlédněte a současně si všímejte údajů na etiketě. Zde se uvádí název výrobku, výrobce a jeho adresa, dále třída jakosti (A nebo B), stav, ve kterém je kuřecí maso dodáváno na trh (zda jde o drůbež čerstvou, nebo zmrazenou). U čerstvého kuřecího naleznete datum použitelnosti a u zmrazeného kuřecího datum minimální trvanlivosti a datum zmrazení. Dále pak také podmínky uchovávání masa a země původu. Povinně se označuje členský stát EU nebo třetí země, kde byla drůbež chována a poražena.
Ingredience:
- 500 g kuřecího mletého masa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 malá mrkev
- čtvrtka celeru
- 3 sušená rajčata
- 400 g konzervovaných rajčat
- 150 ml červeného vína
- 1 lžička směsi sušených bylinek (dle chuti: oregáno, rozmarýn)
- sůl a pepř
Postup
1. Na velké pánvi rozpalte olej, poté ztlumte a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidejte prolisovaný česnek, nastrouhanou mrkev a celer.
2. Do 5 minut přidejte maso a vše smíchejte. Počkejte dokud se maso neopeče
3. Přidejte sušená a pak i konzervovaná rajčata, přilijte víno, osolte, opepřete, všechno dobře promíchejte a nechte na mírném ohni vařit 35 – 45 minut.
4. Maso by mělo během té doby zhkřehnout a omáčka zhoustnout.
5. Nakonec přidejte bylinky.
6. Omáčku s masem servírujte na špagety.
Připravila: Katka Soušková

