Právě nastává období burčáku – jistě jste již zaznamenaly jeho prodej všude možně – často u silnic. Abychom neudělaly chybu v jeho koupi a poté krutě nelitovaly, nabízíme vám, milé ženy, malého průvodce světem burčáku, se kterým poté můžete u stánku „machrovat“ na své mužské protějšky.
Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje vyvážený poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, jenž bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu se pohybuje kolem 1–7 %.
Český vinařský zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné a že k jeho prodeji smí docházet pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku. Ustanovení omezující původ hroznů na Českou republiku bylo nedávno napadeno ze strany Evropské unie, podle které je v rozporu s pravidly volného obchodu.
Dle stadia prokvašení rozlišujeme následující typy, přičemž nejoblíbenějšími typy jsou sladký a ve varu:
- sladký – převažuje cukr nad alkoholem, burčák je ve stadiu zrodu, chuť moštová.
- ve varu – maximální vrchol aktivity kvasinek, poměr cukru a alkoholu 50 % na 50 %.
- po zlomení – zde již převažuje alkoholická chuť nad sladkostí, vystupují kyseliny.
- mydliňák – chuť velmi různorodá, obsahuje kvasné látky, ostřejší kyseliny, cukr zaniká, vystupuje alkohol.
- mladé víno – téměř čisté víno, ustálená chuť, vystupuje vůně odrůdy, sedimentují kvasné kaly.
Rovněž je potřeba dát pozor na prodej burčáku u silnice. Burčák nesnáší světlo a teplo, které ničí jeho chuť i blahodárné účinky. Kvalitní burčák má světle žlutou barvu a je více nebo méně zkalen kvasným kalem, neobsahuje však žádné mechanické nečistoty ani velké shluky kvasinek. Na dně a na stěnách nádoby se může usazovat jemná usazenina. Opravdový částečně zkvašený hroznový mošt také stále pracuje. Proto musíme mít ve sklence bublinky a pěnu a především ve větší nádobě můžeme pozorovat neustálý rej malých bublinek.
Burčák má blahodárný vliv na lidský organismus. Je zdrojem mnoha důležitých látek pozitivně ovlivňujících fyzickou i psychickou pohodu. Tvrdí to vinaři i lékaři, kteří se zúčastnili 1. burčákové konference v Lednici. Podle nich jeden mililitr burčáku obsahuje mnohem více probiotik než jogurt.
Lidová moudrost praví, že pro uchování zdraví musí člověk vypít tolik burčáku za sezónu, kolik krve koluje v jeho žilách. Tak co to letos zkusit?
Podle gastroenterologa z nemocnice v Jablonci nad Nisou Marka Řehoře kvalitní burčák obsahuje především hodně přirozených cukrů. „Burčák lze použít v případě postantibiotických průjmových onemocnění, může pomoci obnovit střevní mikroflóru. Je to rychle vstřebatelný zdroj energie na rozdíl od umělých sladidel například v limonádách. V burčáku je velké množství vitamínů skupiny B a stopových prvků, jako je zinek a železo, což se pozitivně projevuje na metabolických procesech. Musíme jej ale brát jako alkoholický nápoj a držet se mírnosti,“ uvedl dr. Řehoř. Podle něj je pro muže doporučená denní dávka kolem půllitru burčáku, pro ženy o něco méně.
Lednická firma přišla s tkzv. burčákomaty, které nápoj udrží podchlazený, aby ho bylo možné bez úhony dopravit domů a tam ho v klidu vypít. Tyto burčákomaty umístila ve městech po celé České republice. Zde najdete jejich seznam.
Připravila: Magda
Foto: fotobanka stock.xchng
Zdroj: wikipedia, valtické podzemí, vinařství Karel Válka, svět potravin, agroweb
13. 9. 2011