Gastro

Burgery s červenou řepou a jemným salátem

Sbírání kytiček

Jak už jsme několikrát konstatovali – dobrých receptů není nikdy dost. Dnes opět jeden. Využijte volného času o nadcházejícím víkendu a ugrilujte si originální burger s červenou řepou.

Konzumace červené řepy má blahodárné účinky na pročištění těla, speciálně střev. Pomáhá také v případě zácpy. Řepa má rovněž močopudné účinky, čímž podporuje vylučování vody a nežádoucích kyselin z těla. Pomáhá snižovat krevní tlak, čistí krev, posiluje krevní oběh a aktivuje tvorbu červených krvinek. Obsahuje vitamín B, C a A, bílkoviny, vlákninu, antioxidant betanin a spoustu minerálů. Z řepy se navíc dá, kromě slupky, upotřebit vše – její mladé listy jsou skvělé například do salátů.

Ingredience:

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 700 g mletého hovězího masa
  • 1 střední červená řepa
  • 30 g strouhanky
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce křenu ve smetaně
  • 1 vejce
  • trošku oleje na opečení

Salát: 

  • 3 mrkve
  • ½ menší hlávky čínského zelí
  • 1 jablko
  • 3 jarní cibulky
  • 3 lžíce kysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • lžička hrubozrnné hořčice
  • sůl a pepř
  • bulky nebo jiné pečivo k podávání

Postup:

1. Nejprve si udělejte salát, ať má čas se rozležet. Mrkve nastrouhejte najemno, čínské zelí nakrájejte na tenké proužky, jablko nastrouhejte nahrubo, jarní cibulky nasekejte najemno.

2. V hrnku si smíchejte zálivku: smetanu smíchejte s olejem a octem, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, aby se všechny přísady spojily. Pak zálivku smíchejte se zeleninou, opět zakryjte fólií a nechte cca hodinu chladit.

3. Pak se pusťte do přípravy burgerů. Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm najemno nasekanou cibulku do světle zlatavé barvy. Počkejte až mírně vychladne.

4. Mezitím si připravte do mísy všechno ostatní – mleté maso, oškrábanou a najemno nastrouhanou červenou řepu, strouhanku, sůl a pepř, křen a vejce. Na tuto fázi můžete použít jednorázové kuchařské rukavice – pracuje se v nich velmi dobře a nebudete muset čistit ruce od červené řepy…

5. Přidejte mírně vychladlou cibulku i s máslem, ve kterém se opékala. Důkladně směs promíchejte a pokud nemáte strach ze syrového masa a vajec, klidně ochutnejte – pomůže vám to poznat, jestli směs není potřeba dochutit – měla by mít docela výraznou chuť. Pak směs zakryjte fólií a dejte na cca 30 minut odpočinout do chladničky.

6. Z masové směsi vytvořte burgery silné cca 3 cm. Potřete je olejem, dejte na rozpálenou pánev (ideálně grilovací), snižte plamen a opékejte z každé strany asi 4 minuty, záleží jak hodně máte rádi propečené.

7. Mezitím si na vedlejší pánvi nebo v troubě nasucho rozpečte podélně rozkrojené bulky. Dejte je na stůl na velkém talíři, na dalším velkém talíři podávejte burgery, a salát dejte na stůl v míse. Každý si tak bude moci sestavit svůj burger sám – někdo vynechá housky, někdo jiný si dá méně salátu…

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Fino, www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot,
Zdroj fotografií: Freepik
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL