Jak už jsme několikrát konstatovali – dobrých receptů není nikdy dost. Dnes opět jeden. Využijte volného času o nadcházejícím víkendu a ugrilujte si originální burger s červenou řepou.
Konzumace červené řepy má blahodárné účinky na pročištění těla, speciálně střev. Pomáhá také v případě zácpy. Řepa má rovněž močopudné účinky, čímž podporuje vylučování vody a nežádoucích kyselin z těla. Pomáhá snižovat krevní tlak, čistí krev, posiluje krevní oběh a aktivuje tvorbu červených krvinek. Obsahuje vitamín B, C a A, bílkoviny, vlákninu, antioxidant betanin a spoustu minerálů. Z řepy se navíc dá, kromě slupky, upotřebit vše – její mladé listy jsou skvělé například do salátů.
Ingredience:
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 700 g mletého hovězího masa
- 1 střední červená řepa
- 30 g strouhanky
- sůl a pepř
- 3 lžíce křenu ve smetaně
- 1 vejce
- trošku oleje na opečení
Salát:
- 3 mrkve
- ½ menší hlávky čínského zelí
- 1 jablko
- 3 jarní cibulky
- 3 lžíce kysané smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- lžička hrubozrnné hořčice
- sůl a pepř
- bulky nebo jiné pečivo k podávání
Postup:
1. Nejprve si udělejte salát, ať má čas se rozležet. Mrkve nastrouhejte najemno, čínské zelí nakrájejte na tenké proužky, jablko nastrouhejte nahrubo, jarní cibulky nasekejte najemno.
2. V hrnku si smíchejte zálivku: smetanu smíchejte s olejem a octem, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, aby se všechny přísady spojily. Pak zálivku smíchejte se zeleninou, opět zakryjte fólií a nechte cca hodinu chladit.
3. Pak se pusťte do přípravy burgerů. Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm najemno nasekanou cibulku do světle zlatavé barvy. Počkejte až mírně vychladne.
4. Mezitím si připravte do mísy všechno ostatní – mleté maso, oškrábanou a najemno nastrouhanou červenou řepu, strouhanku, sůl a pepř, křen a vejce. Na tuto fázi můžete použít jednorázové kuchařské rukavice – pracuje se v nich velmi dobře a nebudete muset čistit ruce od červené řepy…
5. Přidejte mírně vychladlou cibulku i s máslem, ve kterém se opékala. Důkladně směs promíchejte a pokud nemáte strach ze syrového masa a vajec, klidně ochutnejte – pomůže vám to poznat, jestli směs není potřeba dochutit – měla by mít docela výraznou chuť. Pak směs zakryjte fólií a dejte na cca 30 minut odpočinout do chladničky.
6. Z masové směsi vytvořte burgery silné cca 3 cm. Potřete je olejem, dejte na rozpálenou pánev (ideálně grilovací), snižte plamen a opékejte z každé strany asi 4 minuty, záleží jak hodně máte rádi propečené.
7. Mezitím si na vedlejší pánvi nebo v troubě nasucho rozpečte podélně rozkrojené bulky. Dejte je na stůl na velkém talíři, na dalším velkém talíři podávejte burgery, a salát dejte na stůl v míse. Každý si tak bude moci sestavit svůj burger sám – někdo vynechá housky, někdo jiný si dá méně salátu…
Připravila: Věra Hájková

