Jak už jsme několikrát konstatovali – dobrých receptů není nikdy dost. Dnes opět jeden.
Burgery s červenou řepou a jemným salátem
Potřebujete:
• 2 lžíce másla
• 1 cibule
• 700 g mletého hovězího masa
• 1 střední červená řepa
• 30 g strouhanky
• sůl a pepř
• 3 lžíce křenu ve smetaně
• 1 vejce
• trošku oleje na opečení
Salát:
• 3 mrkve
• ½ menší hlávky čínského zelí
• 1 jablko
• 3 jarní cibulky
• 3 lžíce kysané smetany
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce jablečného octa
• lžička hrubozrnné hořčice
• sůl a pepř
• bulky nebo jiné pečivo k podávání
Postup:
1. Nejprve si udělejte salát, ať má čas se rozležet. Mrkve nastrouhejte najemno, čínské zelí nakrájejte na tenké proužky, jablko nastrouhejte nahrubo, jarní cibulky nasekejte najemno.
2. V hrnku si smíchejte zálivku: smetanu smíchejte s olejem a octem, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, aby se všechny přísady spojily. Pak zálivku smíchejte se zeleninou, opět zakryjte fólií a nechte cca hodinu chladit.
3. Pak se pusťte do přípravy burgerů. Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm najemno nasekanou cibulku do světle zlatavé barvy. Počkejte až mírně vychladne.
4. Mezitím si připravte do mísy všechno ostatní – mleté maso, oškrábanou a najemno nastrouhanou červenou řepu, strouhanku, sůl a pepř, křen a vejce. Na tuto fázi můžete použít jednorázové kuchařské rukavice – pracuje se v nich velmi dobře a nebudete muset čistit ruce od červené řepy…
5. Přidejte mírně vychladlou cibulku i s máslem, ve kterém se opékala. Důkladně směs promíchejte a pokud nemáte strach ze syrového masa a vajec, klidně ochutnejte – pomůže vám to poznat, jestli směs není potřeba dochutit – měla by mít docela výraznou chuť. Pak směs zakryjte fólií a dejte na cca 30 minut odpočinout do chladničky.
6. Z masové směsi vytvořte burgery silné cca 3 cm. Potřete je olejem, dejte na rozpálenou pánev (ideálně grilovací), snižte plamen a opékejte z každé strany asi 4 minuty, záleží jak hodně máte rádi propečené.
7. Mezitím si na vedlejší pánvi nebo v troubě nasucho rozpečte podélně rozkrojené bulky. Dejte je na stůl na velkém talíři, na dalším velkém talíři podávejte burgery, a salát dejte na stůl v míse. Každý si tak bude moci sestavit svůj burger sám – někdo vynechá housky, někdo jiný si dá méně salátu…
Připravila: red.
Foto: Fino