Gastro

Burgery s červenou řepou a jemným salátem

Jak už jsme několikrát konstatovali – dobrých receptů není nikdy dost. Dnes opět jeden.

Burgery s červenou řepou a jemným salátem 

Potřebujete:

• 2 lžíce másla 

• 1 cibule 

• 700 g mletého hovězího masa 

• 1 střední červená řepa 

• 30 g strouhanky 

• sůl a pepř 

• 3 lžíce křenu ve smetaně 

• 1 vejce 

• trošku oleje na opečení 

Salát: 

• 3 mrkve 

• ½ menší hlávky čínského zelí 

• 1 jablko 

• 3 jarní cibulky 

• 3 lžíce kysané smetany 

• 2 lžíce olivového oleje 

• 1 lžíce jablečného octa 

• lžička hrubozrnné hořčice 

• sůl a pepř 

• bulky nebo jiné pečivo k podávání 

Postup:

1. Nejprve si udělejte salát, ať má čas se rozležet. Mrkve nastrouhejte najemno, čínské zelí nakrájejte na tenké proužky, jablko nastrouhejte nahrubo, jarní cibulky nasekejte najemno. 

2. V hrnku si smíchejte zálivku: smetanu smíchejte s olejem a octem, přidejte hořčici, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, aby se všechny přísady spojily. Pak zálivku smíchejte se zeleninou, opět zakryjte fólií a nechte cca hodinu chladit. 

3. Pak se pusťte do přípravy burgerů. Na pánvi rozpusťte máslo a opečte na něm najemno nasekanou cibulku do světle zlatavé barvy. Počkejte až mírně vychladne.

4. Mezitím si připravte do mísy všechno ostatní – mleté maso, oškrábanou a najemno nastrouhanou červenou řepu, strouhanku, sůl a pepř, křen a vejce. Na tuto fázi můžete použít jednorázové kuchařské rukavice – pracuje se v nich velmi dobře a nebudete muset čistit ruce od červené řepy… 

5. Přidejte mírně vychladlou cibulku i s máslem, ve kterém se opékala. Důkladně směs promíchejte a pokud nemáte strach ze syrového masa a vajec, klidně ochutnejte – pomůže vám to poznat, jestli směs není potřeba dochutit – měla by mít docela výraznou chuť. Pak směs zakryjte fólií a dejte na cca 30 minut odpočinout do chladničky. 

6. Z masové směsi vytvořte burgery silné cca 3 cm. Potřete je olejem, dejte na rozpálenou pánev (ideálně grilovací), snižte plamen a opékejte z každé strany asi 4 minuty, záleží jak hodně máte rádi propečené. 

7. Mezitím si na vedlejší pánvi nebo v troubě nasucho rozpečte podélně rozkrojené bulky. Dejte je na stůl na velkém talíři, na dalším velkém talíři podávejte burgery, a salát dejte na stůl v míse. Každý si tak bude moci sestavit svůj burger sám – někdo vynechá housky, někdo jiný si dá méně salátu… 

Připravila: red.

Foto: Fino


Diskuze: příspěvků