Gastro

Kuřecí prsíčka s hráškem a smetanovými brambory

S Velikonocemi přichází i lehká jídla obohacená o bylinky a zeleninu – obzvláště na Zelený čtvrtek se tradičně připravují pokrmy z mladých kopřiv či špenátu, zdobí se petrželkou, pažitkou, pórkem. Vyzkoušet můžete i kuřecí prsíčka s hráškem.

SUROVINY: 

2 ks kuřecích prsou, sůl, pepř, olivový olej, čerstvý tymián, 6 brambor, 250 ml 12% smetany, strouhaný sýr Gran Moravia, petrželka, 2 stroužky česneku, 2 menší cibule nakrájené na plátky, máslo, 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku, kousek zelené části pórku, trocha baby listového špenátu 

PŘÍPRAVA: 

Nejprve si hned ráno naložíme kuřecí maso do trošky olivového oleje, dobře osolíme, opepříme a posypeme čerstvým tymiánem. Vše dáme do mísy, zabalíme do folie a dáme marinovat do lednice. Nejdéle z receptu trvá zapékání brambor a to až 90 minut, pokud chcete tuto dobu zkrátit, oloupané brambory místo krájení na tenké plátky rovnou na tenoučké plátky nastrouhejte, pak zapékáte cca 45–55 minut. 

Zapékací mističky si vytřeme máslem. V pánvi na troše olivového oleje necháme mírně zezlátnout plátky cibule, pak k nim na poslední minutu přidáme i česnek. Do zapékacích misek vrstvíme plátky brambor a střídáme s cibulovou směsí, zakončíme bramborovou vrstvou, zalijeme smetanou smíchanou s petrželkou, solí a pepřem. Vše dáme na plech, zakryjeme alobalem a cca hodinu pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. 

Vrstvěte vše tak, aby vám od horního okraje zbylo cca 1,5 cm místa. Po hodině sundáme alobal a necháme ještě 15 minut péct, poté zvýšíme teplotu na 200°C a povrch brambor posypeme strouhaným sýrem, zapékáme pár minut dozlatova. Vyndáme a dáme vychladnout. V tuto chvíli je načase začít pomalu opékat kuřecí prsíčka ze všech stran dozlatova.

Když jsou prsíčka skoro hotová, dáme do vedlejší pánve kousek másla, na kterém osmahneme hrášek a na malé kousky nakrájený pórek, vše doměkka opékáme. Ale pozor, nerozvařit! Na poslední chvilku vhodíme do směsi trochu baby špenátu, vše osolíme a opepříme. Na talíře navrstvíme zeleninu a na ní kuřecí prsíčko nakrájené na plátky, pak už je jen na vás, zda necháte brambory v zapékací míse nebo vyklopíte na talíř. 

Připravila: Katka Soušková

Zdroj: ©Cucinare con amore blog pro www.laformaggeria.com

Foto: ©Cucinare con amore


Diskuze: příspěvků