Gastro

Citrónový koláč s jahodami

Křehké máslové těsto, citronová náplň a šťavnaté jahody. Zkrátka recept, se kterým nešlápnete vedle.

Těsto na koláč:

230 g hladké mouky 

75 g cukru moučky 

1 Vanilkový cukr Vitana 

150 g másla 

1 vejce 

½ balení Kypřicího prášku s vinným kamenem Vitana 

Citrónová náplň 

100 g másla 

125 ml citronové šťávy (šťáva ze 2 citrónů) 

2 vejce 

250 g mascarpone 

1 lžička Citronové kůry Vitana 

1 ks Citrónového cukru Vitana 

150 g cukru moučky 

1 lžíce bramborového škrobu 

Šlehačková náplň:

250 ml smetany 33% 

1 Ztužovač šlehačky Vitana 

30 g cukru moučky 

Do mísy prosejte hladkou mouku s kypřicím práškem. Do jiné mísy prosejte cukr moučku, přidejte vanilkový cukr, povolené máslo a vejce. Do utřeného másla s cukrem krátce zapracujte mouku s kypřicím práškem. Pevné těsto zabalte do fólie a nechte odležet nejméně hodinu v lednici. 

Odleželé těsto rozválejte a vložte do nízké formy o průměru 32 cm. Na krém vyšlehejte máslo s cukrem a citrónovou kůrou. Do vyšlehaného másla postupně zašlehejte vejce. Nakonec ručně přimíchejte mascarpone, bramborový škrob a citrónovou šťávu. Náplň nalijte na těsto a pečte při 160 °C 45 minut.

Nakonec smíchejte smetanu se ztužovačem šlehačky a vyšlehejte do tuhého krému. Před došleháním doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Šlehačkovou náplň navrstvěte na koláč, dozdobte jahodami a kůrou z citrónů.

Zdroj a foto: Vitana


Diskuze: příspěvků