Gastro

Hruškový koláč

Máme pocit, že hrušky jsou lehce opomíjené ovoce, přestože jsou stejně jako jablka dobré, sladké, zkrátka jako med.

Ingredience na těsto

160 g hladké mouky
60 g cukru krupice
1 žloutek
60 g másla + na vymazání formy
špetka soli
voda dle potřeby

Ingredience na náplň

100 g plnotučného tvarohu
200 g žervé
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
5 velkých hrušek
50 g vlašských ořechů
2 lžíce tekutého medu

Postup

V misce smíchejte prosetou mouku, cukr, sůl, máslo, žloutek a cca 3 lžíce studené vody. Z ingrediencí vypracujte hladké těsto, které následně nechejte zhruba 30 minut odpočívat v lednici. 

Nízkou koláčovou formu vymažte máslem a vložte do něj rozválené těsto. Ořízněte přečnívající okraje. Propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do trouby rozehřáté na 190 stupňů.

V misce smíchejte tvaroh, žervé, vejce, a extrakt. Směs rovnoměrně naneste na koláčové těsto, přidejte rozpůlené, oloupané a očištěné hrušky. Zasypte ořechy a zakapejte medem.

Pečte v troubě cca 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Akademie kvality
Zdroj fotografií: Akademie kvalit
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků