Zdraví

Čím zapíjet léky?

Jedním z hlavních faktorů správného fungování léků je to, jak je zapíjíme. Zásadní roli hraje množství a druh tekutiny, která léky dopraví a doprovodí do žaludku a střev.

U všech léků totiž stojíme o to, aby se předvídatelně vstřebaly, tedy aby při opakovaném podání účinkovaly při stejné dávce stejně. Když tomu tak není, efekt léku může být příliš malý, nebo naopak příliš velký, což našemu zdraví neprospěje. Pokud tedy konkrétní lék doprovází do trávicího traktu nevhodná tekutina, ani velice účinný lék nefunguje a ani ten velice bezpečný nemusí být bezpečný. Ani v této disciplíně medicíny neplatí vše stoprocentně, nicméně existují extrémy i bezpečnější nápojová cesta k užívání léků. 

Z výsledků průzkumu1), iniciovaného letos v říjnu AquaLife Institutem, vyplývá, že dvě třetiny oslovených si uvědomují důležitost zapíjení léků, přičemž 65 % obyvatel se domnívá, že hraje roli, jaký nápoj zvolí pro zapití léků. Množství vypitého nápoje hraje nějakou roli při zapíjení léků podle 56 % populace. Téměř polovina oslovených vidí červené blikající světlo u alkoholu a pětina se zcela správně nechystá zapíjet antibiotika mlékem. Zbývá spíše doufat, že druhá polovina oslovených nekončí na urgentních příjmech spádových nemocnic. 

Třetina respondentů zapijí lék tím, co zrovna mají po ruce, nejčastěji vodou. Právě vodou z kohoutku totiž zapíjí léky nadpoloviční většina lidí. Přinejmenším druhé místo by slušelo neslazeným minerálním vodám, které volí k zapití léků významně častěji lidé nad 35 let a muži. Jistě by mohly nahradit vodu se sirupem a další slazené nápoje, které sice účinek léků příliš neovlivňují, ale ve větším množství nejsou zdravé samy o sobě, zvláště u dětí. 

Riziko průjmů 

Jen málokoho napadne zapíjet léky mlékem, přesto se můžeme setkat s oddanými příznivci mléka také v této oblasti. Vápník v mléce a mléčných produktech (jogurty, sýry) snižuje vstřebávání některých antibiotik, konkrétně tetracyklinů, které by neměly být zapíjeny mlékem zcela určitě. Ani u ostatních léků ale není zapíjení mlékem optimálním řešením. Mléko navíc umocňuje i účinek některých projímadel, což může mít pro postižené osoby závažné, i když spíše společenské, následky. 

Zákeřnost grapefruitového džusu 

Spousta lidí pije grapefruitový džus při snídani, což je i nejčastější doba pro užívání léků. Jenže grapefruitový džus blokuje přeměnu celé řady důležitých léků v játrech, a tak zvyšuje jejich účinnost. Může zvýšit účinnost léků proti vysokému krevnímu tlaku, na snížení cholesterolu, některých léků užívaných při psychiatrických onemocněních, ženských hormonů v tabletové formě (estrogenů), hormonální antikoncepce, léků proti alergiím, léků podávaným po transplantaci orgánů a mnoha dalších. Ostatní džusy včetně citrusových tento účinek nemají. Ani pomerančový džus by však neměl být konzumován s léky proti žaludeční kyselosti (antacidy), které obsahují hliník, protože zvyšuje jeho vstřebávání do těla, což není vhodné. Zároveň snižuje účinek antibiotik, neboť zvyšuje kyselost žaludečních šťáv, které pak antibiotika více rozkládají. 

Na druhou stranu džusy obsahující vitamin C, tedy kyselinu askorbovou (pomerančový, grapefruitový) zvyšují vstřebávání preparátů železa, zabraňujících anemii (chudokrevnosti) a následnému nedostatečnému okysličování tkání. V tomto případě je tedy naopak vhodné preparáty těmito džusy zapíjet, aby se zvýšil jejich účinek. Například grapefruitový džus je u některých drahých léků doporučován úmyslně, aby se zvýšila jejich účinnost a stačily jejich menší dávky. Tento postup však patří výhradně do rukou lékařů.

Autor: Doc. MUDr. Jan Piťha, CSc. Interní klinika 2. LF UK a FN Motol, Laboratoř pro výzkum aterosklerózy IKEM

Foto: pixabay                


Diskuze: příspěvků