Dnes pro vás máme recept na pomazánku z lilku od Petry Krajčinovič, autorky kurzu fit a fresh vaření ke štíhlosti.
Lilek obsahuje příjemné množství karotenu a je vydatný zdrojem provitaminu A. Vitamin B6 (pyridoxin) je nezbytný pro dobrou funkci imunitního systému. Kromě toho disponuje i řadou dalších důležitých vitaminů: například B3, nutného pro tvorbu hormonů estrogenu – potřebujeme na krásné vlasy, progesteronu, jehož nedostatek způsobuje tloustnutí, testosteronu, ten podporuje chuť na sex, kortizonu a dalších.
Arabové a Španělé považovali baklažány za afrodiziakum. V Římě mu říkali ovoce bláznů. To nás ovšem nezastaví, naopak si z pečeného lilku uděláme senzační fit a fresh pomazánku, kterou si zamiluje vaše rodina a vy udržíte štíhlou linii.
Ingredience
1 středně velký lilek
2 porce ovčího nebo buvolího jogurtu s 10% obsahem tuku
1 stroužek česneku
lžíce tahini
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
Postup
Lilek omyjte, nožem prořízněte slupku na několika místech, položte je na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby rozpálené na 230 °C. Pečte je dokud nezměknou a jejich slupka se nezačne připalovat. Vnitřek upečených lilků vydlabte lžící do misky a nechte vychladnout.
Provazce semínek do pomazánky nedávejte, s nimi nemá příjemnou texturu. Ke zchladlým lilkům přidejte zbylé ingredience a rozmixujte do jemného krému.
Autor: nutriční koučka Petra Krajčinovič