Citrónový koláč s jahodami. Křehké máslové těsto, citronová náplň a šťavnaté jahody. Zkrátka recept, se kterým nešlápnete vedle.
Těsto na koláč:
230 g hladké mouky
75 g cukru moučky
1 Vanilkový cukr
150 g másla
1 vejce
½ balení Kypřicího prášku s vinným kamenem
Citrónová náplň
100 g másla
125 ml citronové šťávy (šťáva ze 2 citrónů)
2 vejce
250 g mascarpone
1 lžička Citronové kůry
1 ks Citrónového cukru
150 g cukru moučky
1 lžíce bramborového škrobu
Šlehačková náplň
250 ml smetany 33%
1 Ztužovač šlehačky
30 g cukru moučky
Do mísy prosejte hladkou mouku s kypřicím práškem. Prosejte cukr moučku, přidejte vanilkový cukr, povolené máslo a vejce. Do utřeného másla s cukrem krátce zapracujte mouku s kypřicím práškem. Pevné těsto zabalte do fólie a nechte odležet nejméně hodinu v lednici.
Odleželé těsto rozválejte a vložte do nízké formy o průměru 32 cm. Na krém vyšlehejte máslo s cukrem a citrónovou kůrou. Do vyšlehaného másla postupně zašlehejte vejce. Nakonec ručně přimíchejte mascarpone, bramborový škrob a citrónovou šťávu. Náplň nalijte na těsto a pečte při 160 °C 45 minut.
Nakonec smíchejte smetanu se ztužovačem šlehačky a vyšlehejte do tuhého krému. Před došleháním doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Šlehačkovou náplň navrstvěte na koláč, dozdobte jahodami a kůrou z citrónů.
Připravila: Katka
 
						
				 
						
			 
 
											
