Sport

Používáte pulsmetr: co vám řekne měření tepové frekvence

Sbírání kytiček

Možná se to nezdá, ale pulsmetry nejsou jen pro vrcholové závodníky. Docela dobře je využijí i rekreační sportovci.

Proč si při sportu měřit tepovou frekvenci?

Sledováním tepu našeho srdce jednoduše pozorujeme intenzitu, s jakou vykonáváme momentální pohybovou aktivitu. Profesionální sportovci využívají tuto formu kontroly (měření) svého výkonu již dlouhou dobu a v posledních letech se k nim přidává i stále početnější skupina amatérů „sportujících pro radost nebo pro zdraví“. Protože i díky pulsmetru můžete čas, který věnujete sportu, využívat co nejefektivněji a cvičit tak, aby to mělo smysl a přinášelo výsledky.

Co se při tréninku děje

Srdce přečerpává okysličenou krev z plic a pumpuje ji ke svalům, které kyslík potřebují jako palivo. Při tréninku se zvyšuje poptávka svalů po větším množství dodávané okysličené krve a srdce musí více pracovat (častěji pulsovat), aby poptávce vyhovělo.
Pokud rozvíjíte svojí ENDURANCE (vytrvalost) správně, dochází po určité době k adaptačním změnám v naší biochemické tělesné schránce zvané „moje tělo“ a srdce. Díky těmto změnám už nemusí bít tak často, aby zásobilo svalové buňky kyslíkem. Naše tepová frekvence se při pohybové aktivitě snižuje, nebo dokážeme víc, nebo už nám není tak špatně a je nám třeba i moc hezky.
Měřič tepové frekvence je tedy, na rozdíl od kamaráda nebo přítelkyně, kterým se mnohdy na trénink s námi nechce, skutečně spolehlivým parťákem. Pokud mu tedy zrovna nedojdou baterky.

Pulsmetr nám dává v danou chvíli přesnou informaci jak na tom jsme. Díky němu víme, jakou barvu má náš tréninkový semafor. Zda modrou kompenzační, zelenou vytrvalostní, žlutou intenzivní, či červenou maximální a my můžeme aktivitu korigovat. Pozorování a sledování výsledků a změn přispívá k naší větší motivaci pro trénink. Se svým kardiologem máte okamžitě informace, které vydají za tisíce slov, pocitů a domněnek, jak na tom doopravdy jsem.

Pro začátečníky platí doporučení – mějte jej po ruce. Abyste si ho nezapomínali na trénink brát, je třeba si zafixovat úkon „nasazení hrudního pásu a připnutí hodinek“, stejně jako přípravu pití nebo uvázání čelenky.

Znáte svoji tepovku?

Pro zlepšení fyzické kondice, vytrvalosti nebo pro snížení hmotnosti, zkrátka pro efektivní trénink sledujte, v jaké zóně se vaše tepová frekvence pohybuje. Správná pásma tepové frekvence pro trénink si však musíte nejprve nastavit. Tepová frekvence a hodnoty jednotlivých zón se dají odvodit od obecných vzorců, které vycházejí z věku a pohlaví. Ale jsou nepřesné, proto je vhodné zajít na některé ze specializovaných pracovišť na tzv. zátěžový test. Díky němu získáte přesné informace o své kondici a tepové frekvenci. Také se dozvíte, jak byste měli sportovat, aby to přinášelo výsledky.
Autor: Radka Krejčová

Zdroj informací: http://www.enduraining.com/cze/clanky/proc-si-merit-tepovou-frekvenci-pri-vykonu-1.html, https://www.cyklotrenink.com/sportovni-zatezove-testy-cyklistu
Zdroj fotografií: iStock
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků