Domácnost

Dopřejte kočce k jídlu maso!

Ten, kdo doma chová zároveň psy i kočky, ví, že stravování koček je mnohem náročnější. Kočky jsou výhradní masožravci a na rozdíl od psů mají jiné nutriční nároky. Příroda je stvořila mnohem víc k přijímání živočišných bílkovin, rostlinné nedokáže kočičí metabolismus efektivně zpracovat. Navíc mají kočky snížený pocit žízně a je třeba, aby přijímaly vodu i z potravy. Proto je velmi vhodné prokládat kvalitní suché granulové krmivo takzvanou „mokrou“ stravou.

Neznamená to, že byste měli kočce dávat zbytky lidského jídla nebo začít kupovat živé myši či výsekové maso a trávit čas vařením pro kočku. Důležité je zaměřit se na výběr skutečně kvalitních krmiv, kočičí organismus je totiž mnohem náchylnější k negativním reakcím na výkyvy v přísunu živin a je celkově mnohem citlivější.

U suchých krmiv věnujte pozornost skutečnému obsahu masa a zároveň pořiďte své domácí šelmičce masové kapsičky nebo konzervy. I zde je z důvodu zvýšené sensitivity zažívacího ústrojí, zvláště u vyloženě „domácích koček“ nutné věnovat pozornost kvalitě a pestrosti stravy.

Podle odborníků nelze podíl mokré stravy v kočičím menu opravdu podceňovat. Kočky konzumující pouze suché krmivo totiž bohužel nevypijí více vody, než ty krmené konzervovanou stravou. Pokud sečtete podíl vypité vody spolu s tou, kterou kočka přijala v potravě, tak kočka krmená pouze suchým krmením bude mít příjem vody pouze poloviční. To pak může vést k problémům s onemocněním močových cest a ledvin či dalším komplikacím. Je tak rozhodně lepší vhodným kombinováním krmiva těmto problémům předcházet, a prodloužit tak vaší kočce jejích devět životů.

Náš tip pro vašeho mazlíčka:

Zkuste nabídnout své kočce mokrá krmiva z řady Gourmet. Vybírat můžete z rozličných druhů mas ve vlastní šťávě či v omáčkách, vařených či grilovaných, z kapsiček nebo z paštikových konzerviček. Ať už se bude jednat o řadu Gourmet Perle, Gold nebo třeba luxusní A la Carte, můžete se spolehnout, že vaše kočka bude dostávat krmení z těch nejkvalitnějších surovin.

Připravila: Zuzana
Foto: SXC
26. 2. 2013


Diskuze: příspěvků