Dýňová polévka podle Petra Havlíčka

Jíst sezónní lokální potraviny je zdravé. A tak - jako již tradičně v pátek - přinášíme předvíkendový recept. Třeba jako inspiraci pro volné dny.

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii


porce pro 4 osoby, vhodné i jako oběd


Potřebujete: 

• 500 g dýně 

• 1 menší cibuli 

• 2 stroužky česneku 

• 2 l zeleninového vývaru 

• 2 lžíce zakysané smetany 

• 1 lžíce dýňového oleje 

• 1 lžíce nasucho opražených dýňových nebo slunečnicových semínek 

• 1 lžíce olivového oleje 

• sůl a pepř na dochucení 


Postup: 

1. Dýni vydlabeme, zbavíme semínek, oloupeme a nakrájíme na kostky asi 2 cm velké. 

2. Na lžíci olivového oleje orestujeme dorůžova cibulku, přidáme česnek, a jakmile zesklovatí, přidáme i dýni.Tu chvíli restujeme, dokud nepovolí. 

3. Následně vše zalijeme vývarem a necháme vařit na mírném plamenu asi 20 - 30 minut, dokud dýně nezměkne a vývar se nezredukuje na polovinu. 

4. Poté osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka. Podáváme pokapané dýňovým olejem, ozdobené zakysanou smetanou a posypané semínky. 


Tip: 

Pro lepší chuť můžete polévku dochutit ještě citrónovou šťávou, pro větší pikantnost přidat trošku čerstvého nastrouhaného zázvoru.


Recept z knihy Petra Havlíčka a Petry Lamschové

Foto: iStock

DISKUZE K ČLÁNKU

2

tuto polévku vařím je moc dobrá

ODPOVĚDĚT

2

V loňském roce jsme se nějak polévek a dýňových jídel přejedli. Dýně mám připravené, snad se překonáme a polévku uvaříme. Nic se nesmí přehánět. Recept je podobný jako dělám já.

ODPOVĚDĚT

1

Dýňovou polévku máme moc rádi, určitě vyzkouším i tento recept. Trošku se liší od toho mého.

ODPOVĚDĚT

2

také jí dělám z hokaida

ODPOVĚDĚT

3

máme dyňovou polévku rádi

ODPOVĚDĚT

1

také dělám polévku z hokaida,jen smetanu nemohu dávat-ze zdravotních důvodů-

ODPOVĚDĚT

3

Polévka vypadá dobře, krémové jsou vynikající.

ODPOVĚDĚT

4

mě taky moc chutná, ale rodina mi NECHCE jíst krémové polévky... :o(

ODPOVĚDĚT

2

taky vařím jen klasické polévky,proto dýně ani nepěstuji, snad jen semínka by se zužitkovaly

ODPOVĚDĚT

3

Polévku vařím z hokaida, recept mám stejný, je výborná...

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (10 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

K podzimu patří okouzlující dýně

Na podzim se příroda představuje v celé své kráse a hojnosti a mezi všemi nádherně...

ilustrační obrázek

Petr Havlíček radí, jak přežít Velikonoce

Svátky jara jsou tady a spolu s nimi spousta lákadel v podobě tradičních dobrot, které...

ilustrační obrázek

Zahřejte se v zimě: Dýňový krém, Česnekový krém a Thajská polévka Tom kha kai

Není nic lepšího v zimě na zahřátí, než pořádná porce horké polévky. Dnes pro vás...

ilustrační obrázek

Jde to i bez pšenice

Autorská dvojice Petra Lamschová a Petr Havlíček přichází s novou řadou lifestylových kuchařek. Opět půjde...

ilustrační obrázek

Intolerance na potraviny: Petr Havlíček vám vysvětlí, o co jde

Už jste slyšeli výraz intolerance na potraviny? Zjistili jsme, že konzumace potravin, které dráždí váš...

ilustrační obrázek

Zdravé mlsání, které pomáhá

Když vás „honí mlsná“ a máte chuť na něco sladkého, nesahejte hned po čokoládě nebo...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

DÁRKY NA VÁNOCE

Zdravím co kupujete svým příbuzným a hlavně dětem na ...

PLASTIKA

Ahoj uvažuji o zvětšení prs,mám už po dětech,tak se ...

DOMÁCÍ PLEŤOVÝ KRÉM

Jak na domácí kosmetiku? Jaké ingredience a kde je sehnat? ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz