Gastro

Dýňová polévka podle Petra Havlíčka

Sbírání kytiček

Jíst sezónní lokální potraviny je zdravé. A tak – jako již tradičně v pátek – přinášíme předvíkendový recept. Třeba jako inspiraci pro volné dny.

porce pro 4 osoby, vhodné i jako oběd

Potřebujete: 

• 500 g dýně 

• 1 menší cibuli 

• 2 stroužky česneku 

• 2 l zeleninového vývaru 

• 2 lžíce zakysané smetany 

• 1 lžíce dýňového oleje 

• 1 lžíce nasucho opražených dýňových nebo slunečnicových semínek 

• 1 lžíce olivového oleje 

• sůl a pepř na dochucení 

Postup: 

1. Dýni vydlabeme, zbavíme semínek, oloupeme a nakrájíme na kostky asi 2 cm velké. 

2. Na lžíci olivového oleje orestujeme dorůžova cibulku, přidáme česnek, a jakmile zesklovatí, přidáme i dýni.Tu chvíli restujeme, dokud nepovolí. 

3. Následně vše zalijeme vývarem a necháme vařit na mírném plamenu asi 20 – 30 minut, dokud dýně nezměkne a vývar se nezredukuje na polovinu. 

4. Poté osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka. Podáváme pokapané dýňovým olejem, ozdobené zakysanou smetanou a posypané semínky. 

Tip: 

Pro lepší chuť můžete polévku dochutit ještě citrónovou šťávou, pro větší pikantnost přidat trošku čerstvého nastrouhaného zázvoru.

Recept z knihy Petra Havlíčka a Petry Lamschové

Foto: iStock

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků