Gastro

Dýňová polévka podle Petra Havlíčka

Sbírání kytiček

Jíst sezónní lokální potraviny je zdravé. A tak – jako již tradičně v pátek – přinášíme předvíkendový recept na dýňovou polévku. Třeba jako inspiraci pro volné dny.

Potřebujete:

  • 500 g dýně
  • 1 menší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce dýňového oleje
  • 1 lžíce nasucho opražených dýňových nebo slunečnicových semínek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

1. Dýni vydlabeme, zbavíme semínek, oloupeme a nakrájíme na kostky asi 2 cm velké.

2. Na lžíci olivového oleje orestujeme dorůžova cibulku, přidáme česnek, a jakmile zesklovatí, přidáme i dýni.Tu chvíli restujeme, dokud nepovolí.

3. Následně vše zalijeme vývarem a necháme vařit na mírném plamenu asi 20 – 30 minut, dokud dýně nezměkne a vývar se nezredukuje na polovinu.

4. Poté osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka. Podáváme pokapané dýňovým olejem, ozdobené zakysanou smetanou a posypané semínky.

Tip: 

Pro lepší chuť můžete polévku dochutit ještě citrónovou šťávou, pro větší pikantnost přidat trošku čerstvého nastrouhaného zázvoru.

Recept z knihy Petra Havlíčka a Petry Lamschové

 

Zdroj fotografií: iStock
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL