Gratinované brambory jsou velmi oblíbeným a poměrně snadným pokrmem. Důležité je však dosáhnout dostatečné měkkosti brambor. Inspirujte se naším receptem a nechte vaši kuchyni provonět bramborami, česnekem a bylinkami.
Ingredience
800 g oloupaných brambor
250 ml smetany ke šlehání
2 stroužky česneku
40 g sýra dle chuti na posypání
rozmarýn či tymián
sůl,pepř
máslo na vymazání formy
Do vymazaného pekáčku naskládáme vrstvu na plátky slabě pokrájených brambor, kterou posypeme nasekaným česnekem a rozmarýnem a vše zaskládáme opět vrstvou plátků brambor. Tu zalijeme smetanou, pak povrch osolíme, přidáme ještě trochu rozmarýnu (nebo tymiánu) a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů nejprve na 15-20 minut zakryté, pak odkryjeme a dopečeme doměkka.
Před koncem pečení posypeme sýrem, který necháme roztavit. Po upečení pekáček vyndáme, brambory necháme krátce odležet a poté servírujeme například s čerstvou zeleninou či salátem. Pokud se vám v troubě smetana brzy vypekla, můžete brambory podlít trochou mléka, aby se nezačaly připalovat.
Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Naš bio
Foto: Naše bio