Domácnost

Grilovací manuál (II.díl)

Z grilování se stala oblíbená volnočasová aktivita a způsob relaxace na čerstvém vzduchu. Čas strávený u grilu je mnohdy doslova rituálem. Pravidelně griluje třetina domácností u nás (33,4 %) a tento počet se bude ještě zvyšovat. Do grilu, grilovacího náčiní i potravin neváháme investovat čím dál víc peněz. V domácnostech dominuje klasický gril na dřevěné uhlí (63 %), ale postupně stoupá poptávka po plynových a elektrických grilech. Nejoblíbenější je maso a kuřata, ale nebojíme se ani experimentů, rádi zkoušíme nové recepty. Gril party pod širým nebem je vždy příjemnou událostí ve znamení dobrého jídla a pohody. Zatímco se steaky opékají, žebírka syčí – vy se můžete bavit a těšit se na lahůdky. Málo co chutná tak skvěle jako právě grilované a typicky vonící jídlo. Přinášíme rady a tipy, jak si užít skvělou gril party.

Co grilovat?

 Gril Weber

Gril Weber

Na dobrém grilu můžete připravit opravdu téměř vše. Ačkoliv mezi nejčastější grilované pochoutky stále patří maso a kuřata, na českých grilech se také objevují speciality – různé grilovací klobásky a párečky, ryby – sladkovodní i mořské, plody moře, zelenina nebo sýr. A už jste zkusili ugrilovat ovoce nebo sladké dezerty? Budete překvapeni, jak skvěle chutnají! O tom, co přesně na gril party budete hostům servírovat, přemýšlejte několik dní předem. Maso i zeleninu tedy nakupte dopředu a připravte si marinádu. Marinujte den před grilováním. Nejčastěji grilujeme steaky, žebírka a klobásky. V létě, kdy je teplo, se dobře hodí lehké pokrmy – finger food, které můžete uzobávat rukou. Např. malé špízky z masa, ryb nebo sýra, kousky zeleniny, ovoce. K tomu podávejte dipy a omáčky. Hosté jistě ocení i několik druhů salátů (zeleninový, ovocný nebo třeba těstovinový). Mějte také zásobu tmavého i bílého pečiva. Pokud se oslava protáhne do večera, vaši hosté ocení i lehký dezert.
 

 

 Grilovací omáčka Weber

Grilovací omáčka Weber

Náš tip: Pokud nemáte čas nebo chuť si připravovat vlastní marinádu či kořenící směs, můžete využít hotové grilovací omáčky. V nabídce Weber najdete hned čtyři: Ovocný kari sen, Starou dobrou barbecue, Máminu speciální a Červenou ostře kořeněnou.
 

 

Nádobí, sklenice, příbory
Mějte jich raději více než méně. Praktické je papírové nádobí na jedno použití. Optimální pohoda je při grilování vždy otázkou také správného náčiní. Nepodceňujte tedy příslušenství pro přípravu, úpravu i čištění.

Pití
Myslete na dostatek nápojů. Ke grilování máme nejraději pivo, hosté si rádi sami čepují – celá řada značek vyrábí pivo s pípou pro domácí použití. Důležité je, aby nápoje byly dobře chlazené, dejte je včas do ledničky a připravte si dostatečné množství kostek ledu pro nealko.

Atmosféra
Dejte své party styl. Tu pravou náladu navodí lampiony, lucerny či louče. Pohrajte si s barvami – můžete sladit barvu ubrousků, příborů, prostírání. Využijte živé květiny. Připravte typickou barbecue party nebo grilování např. v asijském stylu. Přizpůsobte tomu dekorace, obstarejte stylovou hudbu. Čekáte-li více hostů, můžete připravit barevné vizitky se jmény. Hosty můžete uvítat netradičním grilovaným předkrmem, který naladí jejich chuťové buňky. Přesně v trendu finger food – můžete připravit malé špízy, klobásy nebo sýr a zabalit je do kornoutků z barevného papíru.

Děti
Nezapomeňte vymyslet program pro děti. Děti se rády zapojují do příprav. Nebojte se jim svěřit drobné dezerty, které děti snadno vyrobí bez velké námahy a škody. Nechte je vyrábět ovocné špízy (ovoce napíchané na špejle) nebo typickou pochoutku amerických děti – špízy z bonbonů marshmallows.

Připravila: Zuzana
Foto: Weber
23. 5. 2012


Diskuze: příspěvků