Gastro

Haloweenský recept: Sušenkové dýně s kořeněnou náplní z kaki

Sbírání kytiček

Halloween je za dveřmi a s ním i čas zábavy, převleků a trochu strašidelného tvoření v kuchyni. Letos zkuste do svých halloweenských receptů zapojit i šťavnaté kaki Bouquet – sladké, sytě oranžové ovoce, které nejen skvěle chutná, ale svou barvou i tvarem perfektně ladí k podzimní atmosféře.

Navíc je ideální pro vaření s dětmi – snadno se krájí, je bez pecek a okamžitě dodá každému pokrmu hravý nádech.

Podle webu Healthline.com nabízí kaki celou škálu tělu prospěšných složek. Vitamíny A, C, E, B6 a minerály draslík, měď, vápník, fosfor. Vedle vlákniny nabízí také antioxidanty flavonoidy a betakaroten. Kaki obsahuje 20 % denní dávky vitaminu C, který spolu s obsaženými flavonoidy a karetoinidy působí proti zánětu. Obsahuje také kvercetin a kemferol, které pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění. Navíc kyselina tříslová a gallová pomáhají snížit krevní tlak. Dále nabízí potřebné aminokyseliny, které si náš organismus neumí vyrobit.

Sušenkové dýně

Jsou ideální sladkostí na halloweenský stůl. Vypadají roztomile strašidelně a chutnají naprosto skvěle. Uvnitř se skrývá voňavá kaki náplň se skořicí a hřebíčkem, která příjemně doplňuje máslové těsto. Při pečení si navíc děti užijí spoustu zábavy s vykrajováním dýňových tvarů.

Ingredience

Na sušenky:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 70 g cukru
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžíci smetany
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry

Na náplň:

  • 2 kaki Bouquet
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky
  • 2 lžíce třtinového cukru

Postup přípravy

Kaki oloupejte, dejte do rendlíku a přidejte cukr a koření. Šťouchadlem pomačkejte, přidejte trošku vody a zahřívejte. Přiveďte k varu a tekutinu nechte zredukovat. Poté směs rozmixujte a nechte vychladnout. Mezitím smíchejte v míse všechny suroviny na sušenky. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové folie a nechte hodinku odpočinout.

Poté těsto vyválejte a vykrajujte z něj dýně. Sušenky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení je slepujte kořeněnou směsí.

Připravila: Dagmar Kutilová
Zdroj: nejkaki.cz, www.healthline.com/nutrition/persimmon-nutrition-benefits#
Foto: Nejkaki

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL