Teplé, sladké a voňavé. Přesně ten typ nápoje, kterým se chcete zahřát v podzimní plískanici.
Také v našich končinách zdomácněl oblíbený podzimní kávový nápoj Pumpkin Spice Latte. Na jeho přípravu potřebujete pár běžných surovin a zvládnete jej bez problému doma. Tady je recept.
Co pro přípravu Pumpkin Spice Latte budete potřebovat?
Samotný název prozrazuje hlavní suroviny tohoto populárního nápoje. Takže si připravte dýni, dýňové koření a mléko. Pak také ještě cukr a samozřejmě kávu. Černou a silně koncentrovanou, aby nápojem hezky provoněla.
Nejlepší káva na latte
Baristi v kavárně typicky pro přípravu latté, toho dýňového také, využívají espresso. Proto je i pro vás espresso nejlepší volbou. Příprava espressa v domácích podmínkách je často nechávána na automatickém kávovaru.
Domácí automatické kávovary na latté, dokáží nejen vyrobit skvěle chutnající espresso, ale také našlehat mléčnou pěnu, kterou i v našem podzimním lattéčku budeme potřebovat. Takto šikovné jsou například spolehlivé automatické kávovary Nivona.
Domácí espresso i bez drahého kávovaru?
Budete se možná divit, ale i bez drahého kávovaru připravíte perfektní espresso. Unikátní kávovary Flair Espresso byly vyrobeny pro domácí přípravu skvělé kávy. Ručně, kvalitně a za dostupnou cenu připravíte espresso, které od toho z kavárny nerozeznáte.
Třetí možností, jak dosáhnout silné chuti kávy, je využití některé alternativní metody přípravy kávy. Sáhněte po tradiční Moka konvičce, zábavném AeroPressu nebo multifunkční pomůcce French Press. Vše, co k přípravě kávy budete kdy potřebovat, najdete na e-shopu Lázeňská káva. Tam nakoupíte čerstvě praženou kávu, kávovar, mlýnek i termohrnek.
Recept na domácí dýňový sirup do kávy
1 menší dýni Hokkaido
dýňové koření (hřebíček, skořice, nové koření, muškátový oříšek, zázvor a podle chuti můžete ještě doplnit o badyán, kardamon, pepř, vanilkový lusk či kůru z pomeranče)
300 g cukru krystal
600 ml vody
Dýni rozkrojte, vydlabejte, oloupejte a nechte péct ve vyhřáté troubě na 200°C dokud nezměkne. Upečenou dýni nechte zchladnout. Pak ji rozmixujte na dýňovou kaši. Do hrnce nalijte odměřené množství vody, nasypte cukr a koření. Ohřívejte na mírném plameni dokud se cukr nerozpustí. Nakonec přidejte dýňové pyré a povařte do zhoustnutí cca 20 minut.
Hotový sladký dýňový krém buď rovnou využijte k přípravě kávy nebo pro čistý dýňový sirup směs přeceďte. Vydrží v lednici v uzavřené sklenici až měsíc.
Návod na dýňové latté
Káva se připravuje tradičně do vyšší sklenice, případně většího hrnku o objemu přes 2 dl. Začněte 2 lžícemi dýňového sirupu, přidejte kávu a doplňte vyšlehaným teplým mlékem. Ti mlsnější si mohou dopřát ještě kopeček šlehačky navrch. Hladinu mléčné pěny či šlehačku nakonec zaprašte dýňovým kořením či skořicí.
TIP: Na šlehání mléka, pokud nemáte kávovar s parní tryskou, využijte ruční či elektrické šlehače mléka, které také najdete v širokém kávovém sortimentu Lázeňské kávy. V nouzi však poslouží i ponorný mixér nebo protřepat teplé mléko v zavařovačce.
Komerční prezentace
Foto: Lázeňská káva