V sobotu 1. června Česká televize odvysílá již třetí benefiční speciál pořadu Kluci v akci. Tentokrát se kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina propojí s organizací Nový prostor, která již dvacet let pomáhá osobám, které se dostali do tíživé sociální a finanční situace.
Vařit budou společně s dvěma prodejci časopisu Nový prostor, konkrétně s Petrem a Tomášem. Ti byli dříve také kuchaři, než se díky alkoholu a drogám dostali na úplné dno, ze kterého se teď za pomoci Nového prostoru snaží odrazit.
Petr s Tomášem připravili takzvané nízkorozpočtové menu, neboť oni sami pořádají v denním centru NP kurzy levného vaření pro ostatní prodejce. Menu sestává z Cibulové polévky, Gratinovaných Portobell s modrým sýrem a Kuřecí rolády s vaječnou faší.
Cibulová polévka
4−6 porcí
6 lžic oleje
30 g másla
3 cibule
1 jarní cibulka
1,2 l kuřecího vývaru
sůl mletý pepř
krutony veka či starší pečivo
Cibuli nakrájíme na klínky, jarní cibulku na kolečka – do základu použijeme jen bílou část, zelenou ponecháme na podávání (aby neztratila hezkou zelenou barvu). V hrnci rozehřejeme olej a máslo, cibule opečeme dosklovata a zalijeme horkým vývarem. Povaříme asi 10 minut a dochutíme solí a mletým pepřem. Pečivo nakrájíme na kostičky a opečeme na másle dozlatova.
Připravila: Katka
Foto: Prima