Gastro

Pečené jablko se skořicí a ghí: skvělý recept pro podzimní dny

Sbírání kytiček

Pečené jablko se skořicí a ghí je jednoduchý recept, který voní domovem a navozuje pocit klidu. Skvěle poslouží jako teplá snídaně nebo lehký dezert. Tento recept pro vás přirpavila odbornice na ájurvédu Lucie Dvořáčková.

Podzim a zima přinášejí chlad, sucho a pomalejší rytmus. Tělo přirozeně potřebuje více tepla, klidu a výživy. Podle ájurvédy v tomto období převažuje energie Váta – lehká, pohyblivá a chladná – kterou vyrovnáváme jídly, jež jsou teplá, vařená a výživná,“ vysvětluje odbornice na ájurvédu Lucie Dvořáčková.

Vhodné jsou polévky, dušená zelenina, obiloviny, ghí a koření jako zázvor, skořice nebo kurkuma. Naopak syrové saláty, studené nápoje a suché potraviny mohou tělo zbytečně oslabovat.

Jablka čistí trávící trakt a podporují trávicí oheň Agni, ghí vyživuje a pomáhá trávení, skořice i sušené ovoce zahřívají a uklidňují nervový systém,“ dolňuje Lucie Dvořáčková.

Zhruba třetinu jablíčka tvoří pektin, který například přispívá ke snižování hladiny cholesterolu a krevního tuku, v plodech lze najít i třísloviny léčící záněty sliznic střev. Zmiňovaný draslík přispívá ke správné funkci ledvin, posiluje činnost svalů a je důležitý i při přenosu nervových vzruchů.

Jablko ovšem nabízí i další tělu prospěšné složky včetně vápníku, který tělo nejlépe využije, když se podává společně s vitamínem C a hořčíkem. A právě tyto tři složky nabízejí jablka ve vhodném poměru.

Ájurvéda pokládá skořici za jeden z nejdůležitějších přírodních preparátů? Působí dezinfekčně, zlepšuje trávení, ale také zahřívá a podporuje libido. Dost důvodů, abychom ji využívali častěji. Doporučujeme cejlonskou skořici ze skořicovníku cejlonského nebo také pravého.

Ingredience:

  • 1 jablko
  • 1 lžička ghí
  • špetka cejlonské skořice
  • pár rozinek nebo datlí
  • trochu nasekaných oříšků.

Postup:

Jablko rozpulte, odstraňte jádřinec, dovnitř vložte ghí, rozinky a posypte skořicí a oříšky. Nejlepší je cejlonská skořice. Pečte přibližně 20–25 minut při 180 °C, dokud jablko nezměkne a nevoní.

Někteří z vás pečou jabíčka v listovém těstě nebo smaží nakrájené plátky jablek na másle a obalí je ve skořici a cukru. Fantazii se meze nekladou. Nejčastější variantou je u nás oblíbený štrůdl. Tak do něk přidejte trochu cejlonské skořice.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: odbornice na ájurvédu Lucie Dvořáčková, kniha Herbář léčivých rostlin, Jiří Janča a Josef A. Zentrich, Eminent 1999
Zdroj fotografií: Freepik
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL