Pečené jablko se skořicí a ghí je jednoduchý recept, který voní domovem a navozuje pocit klidu. Skvěle poslouží jako teplá snídaně nebo lehký dezert. Tento recept pro vás přirpavila odbornice na ájurvédu Lucie Dvořáčková.
„Podzim a zima přinášejí chlad, sucho a pomalejší rytmus. Tělo přirozeně potřebuje více tepla, klidu a výživy. Podle ájurvédy v tomto období převažuje energie Váta – lehká, pohyblivá a chladná – kterou vyrovnáváme jídly, jež jsou teplá, vařená a výživná,“ vysvětluje odbornice na ájurvédu Lucie Dvořáčková.
Vhodné jsou polévky, dušená zelenina, obiloviny, ghí a koření jako zázvor, skořice nebo kurkuma. Naopak syrové saláty, studené nápoje a suché potraviny mohou tělo zbytečně oslabovat.
„Jablka čistí trávící trakt a podporují trávicí oheň Agni, ghí vyživuje a pomáhá trávení, skořice i sušené ovoce zahřívají a uklidňují nervový systém,“ dolňuje Lucie Dvořáčková.
Zhruba třetinu jablíčka tvoří pektin, který například přispívá ke snižování hladiny cholesterolu a krevního tuku, v plodech lze najít i třísloviny léčící záněty sliznic střev. Zmiňovaný draslík přispívá ke správné funkci ledvin, posiluje činnost svalů a je důležitý i při přenosu nervových vzruchů.
Jablko ovšem nabízí i další tělu prospěšné složky včetně vápníku, který tělo nejlépe využije, když se podává společně s vitamínem C a hořčíkem. A právě tyto tři složky nabízejí jablka ve vhodném poměru.
Ájurvéda pokládá skořici za jeden z nejdůležitějších přírodních preparátů? Působí dezinfekčně, zlepšuje trávení, ale také zahřívá a podporuje libido. Dost důvodů, abychom ji využívali častěji. Doporučujeme cejlonskou skořici ze skořicovníku cejlonského nebo také pravého.
Ingredience:
- 1 jablko
- 1 lžička ghí
- špetka cejlonské skořice
- pár rozinek nebo datlí
- trochu nasekaných oříšků.
Postup:
Jablko rozpulte, odstraňte jádřinec, dovnitř vložte ghí, rozinky a posypte skořicí a oříšky. Nejlepší je cejlonská skořice. Pečte přibližně 20–25 minut při 180 °C, dokud jablko nezměkne a nevoní.
Někteří z vás pečou jabíčka v listovém těstě nebo smaží nakrájené plátky jablek na másle a obalí je ve skořici a cukru. Fantazii se meze nekladou. Nejčastější variantou je u nás oblíbený štrůdl. Tak do něk přidejte trochu cejlonské skořice.
Připravila: Katka Soušková

