Sezónních receptů není nikdy dost. Tak tady jeden do sbírky. Vyzkoušejte plněná pečená jablka. Jsou výborná a zdravá.
Fytoterapeut Pavel Váňa ve své knize Léčivé stromy a keře podle bylináře Pavla uvádí, že jablko obsahuje nejvíce užitečných látek ve slupce: vitamín C, železo, hořčík, draslík, karoten, vlákninu a nenasycené mastné kyseliny.
Zhruba třetinu jablíčka tvoří pektin, který například přispívá ke snižování hladiny cholesterolu a krevního tuku, v plodech lze najít i třísloviny léčící záněty sliznic střev. Zmiňovaný draslík přispívá ke správné funkci ledvin, posiluje činnost svalů a je důležitý i při přenosu nervových vzruchů.
Jablko ovšem nabízí i další tělu prospěšné složky včetně vápníku, který tělo nejlépe využije, když se podává společně s vitamínem C a hořčíkem. A právě tyto tři složky nabízejí jablka ve vhodném poměru.Jablka dokážou podpořit imunitu, srdce, krevní oběh a cévy. Dříve si lidé kyselá jablka orestovali na másle a konzumovali je právě na posílení organismu. Jablečná dieta se nasazuje při poruchách trávení a zánětech žaludku a střev.
Ingredience
- 8 větších pevných jablek
- hrstka rozinek
- hrstka sušených meruněk
- hrstka sušených brusinek
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Z jablek vyřízněte jaderník a postavte je vedle sebe do keramické zapékací mísy. Všechny ostatní přísady spolu zamíchejte a naplňte jí díry po jaderníku. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až jablka zezlátnou. Tip: Plněná pečená jablka jsou vynikající přílohou např. k pečené vepřové panence nebo krůtě.
Zdroj: Naturhouse,kniha Léčivé stromy a keře podle bylináře Pavla, Pavel Váňa, Eminent 2006, www.womenshealthmag.com/food/g19989533/nutrient-rich-fall-foods
Foto: Naturhouse

