Zdraví

Stévie sladká: přírodní náhražka cukru

Stále hledáme nejrůznější vychytávky, které by nám pomohly s boji s nadbytečnými kilogramy. Jednou z nich je snižování příjmu cukru. Čím ho nahradit? Zkuste to stévií.

Stevie původně pochází z Jižní Ameriky, dnes je ale i u nás běžná. Kdo chce, může si ji také vypěstovat, anebo si koupit výrobky, v nichž stévie nahradila cukr.

Místo cukru – lístky stevie

Stévie je vlastně nekalorické sladidlo z přírodního zdroje, které nabízí asi 200 až 300x vyšší sladivost než řepný cukr. A i kdybyste jí zkonzumovali více, nezvýší hladinu krevního cukru, naopak, zdá se, že ji pomáhá dokonce stabilizovat. Proto se o ní uvažuje jako o vhodné náhražce cukru pro diabetiky. Konkrétně pak jde o extrakt z listů, prášek nebo samotné listy.

A i když se to s dietami zrovna neslučuje, občas každá míváme chuť na sladké. Právě stévii lze použít také na pečení, své dobré vlastnosti si uchová při teplotách až 250 stupňů.

Srovnejte si sladivost

Pro lepší představu vám nabízíme následující porovnání:

  • 1 čajová lžička cukru = lístek stévie velikosti osminy čajové lžičky = několik zrnek stéviového koncentrátu
  • 1 hrnek cukru = 2 rovné čajové lžičky stéviových lístků = čtvrtina čajové lžičky stéviového koncentrátu

Oficiální sladidlo

Evropská komise schválila před několika lety stévii jako sladidlo do potravin a nápojů, které se také prodávají i v České republice. Ale to samozřejmě neznamená, že byste mohli jíst a pít nízkokalorické pokrmy a nápoje ve velkém množství. Nejlepší je rovnováha mezi dostatkem pohybu a racionálním jídelníčkem, jehož součástí samozřejmě může být i stévie.

Stevie prospěje vašemu zdraví

Ovšem stévie není zajímavá jen tím, že její malé množství nahradí spoustu cukru. Tuto původem subtropickou rostlinu (dorůstá do výšky 65 až 80 centimetrů) si můžete vypěstovat doma za oknem, sazenice se běžně prodávají například prostřednictvím internetu. Lístky můžete usušit, zmrazit nebo je užívat čerstvé. Obsahují totiž poměrně hojné množství vitamínů A, C, E, B či K, dále minerálních látek (fosfor, vápník železo, hořčík, chróm, kobalt, selen, křemík) a také antioxidanty, pomáhající chránit naše cévy před kornatěním a vůbec celý organismus před zhoubnými nádory.

Inspirace z historie

Původní domorodé obyvatelstvo stévii používalo nejen ke slazení, ale také jako léčivou rostlinu. Spoléhali se na ni, když je pálila žáha, potřebovali dezinfikovat ústa, bolely zuby… A aniž to věděli, současně s touto sladkou rostlinou bojovali proti vysokému tlaku.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: https://www.medicalnewstoday.com/articles/287251, https://www.healthline.com/nutrition/is-stevia-safe#safety-and-dosage
Zdroj fotografií: Pixabay

Diskuze: příspěvků