Přemýšlíte, čím překvapit ke snídani rodinu. Upečte ke snídani lahodný koláč ze sezónní rebarbory!
Rebarbora, statná načervenalá bylina, jejíž chuť je někdy až nepříjemně kyselá, se konzumuje pouze v období od poloviny května do poloviny června. Jakmile totiž začne kvést, množství kyseliny šťavelové se zvyšuje, což může být pro člověka škodlivé až jedovaté. Také dejte pozor, abyste při pečení používali jen rebarborový řapík, nikoli listy.
Suroviny:
400 g bio polohrubé mouky (můžete zkusit i alternativu – např. bio špaldovou mouku)
1 svazek bio rebarbory
1 balení bio jahod (vanička)
1 bio citron
200 g cukru krupice
5 bio vajec
½ sklenky bio oleje
1 sklenku bio mléka
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
cukr moučka na posypání
Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a trochou citronové kůry do husté pěny. Následně opatrně přidáme mouku a prášek do pečiva. Poté postupně přiléváme olej a mléko. Mělo by vzniknout pěkné těsto, které nebude příliš tekuté. Vymazaný plech nebo pekáč vylijeme těstem, na něž poklademe rozkrájené jahody a rebarboru.
Pečeme na 180 stupňů tak dlouho, dokud špejle nebude po vytáhnutí z těsta čistá. Dejte však pozor, abyste bublaninu příliš nevysušili, měla by zůstat krásně nadýchaná. Po upečení posypte cukrem moučkou přes sítko.
Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Biozebra
Foto: Biozebra