Gastro

Recept na koláč z jablek a listového těsta s lískooříškovým máslem a čokoládou

Sbírání kytiček

Začaly se vám sbíhat chutě, jenom jste dočetli název receptu? Vůbec se vám nedivíme. Kdo by nemiloval oříšky a čokoládu!

V tomto dezertu budou ovšem v méně tradiční podobě – v lískooříškovém másle s čokoládou, jímž se pomaže rozválené listové těsto. Aby se vyvážila hutnost, nesmí chybět příjemně nakyslá pokrájená jablka, která se po upečení pomažou rozehřátou meruňkovou marmeládou. Myslete na to, že moučník nejvíce chutná, je-li pečený s láskou a také z těch nejlepších surovin. 

Ingredience: 

1 listové těsto (lepší je už vyválený plát) 

5 chuťově kyselejších jablek 

200 g oloupaných lískových ořechů 

80 g hořké čokolády 

30 g cukru krupice 

meruňková marmeláda 

hladká mouka 

máslo 

vejce 

Postup: 

1. Oloupaná lísková jádra pražíme, pokud nejsou upražená, v troubě na 160 °C cca 10 minut občas promícháme. Poté je dáme do mixéru a mixujeme do pasty zhruba 10 minut. Poté přidáme čokoládu, máslo a mixujeme, dokud se čokoláda nerozpustí.

2. Vyválené listové těsto přeložíme na plech s pečicím papírem a po celém obvodu uděláme 1 cm široký okraj, který přilepíme rozšlehaným vajíčkem. 

3. Na těsto namažeme lískooříškové máslo, na které klademe plátky jablek na tenko nakrájených, tak aby se překrývaly. 

Okraj koláče potřeme vajíčkem a dáme do předehřáté trouby 180 °C a pečeme 30 minut. 

4. Jakmile má koláč zlatavou barvu, vyndáme ho a potřeme rozehřátou marmeládou pro větší lesk.

Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Akademie kvality
Foto: Akademie kvality

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků