Křupavá kůrka, jemné kachní maso a výborná šťáva. Pečená kachna je jednička na seznamu nejoblíbenějších pokrmů pro mnohé z nás.
Začněte trénovat na svatomartinské hodování. Podávejte k ní vynikající Samir kyselé zelí ve slaném nálevu, díky kterému dosáhnete výjimečné chuťové harmonie.
Ingredience:
1 celá kachna
400 g kyselé zelí ve slaném nálevu
200 g jablek
100 g cibule
0,1 l oleje
10 g kmínu
hladká mouka
sůl pepř cukr
Postup:
1. Kachnu očistíme, osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Necháme v lednici odležet alespoň jednu hodinu.
2. Kachnu vložíme do trouby a pečeme na 160 stupňů přibližně dvě hodiny pod pokličkou. Když je kachna měkká, odklopíme pokličku a doděláme na 185 stupňů přibližně 25 minut.
3. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kostičky. Do rozpáleného hrnce nalijeme olej, vložíme najemno nakrájenou cibuli, kmín a necháme zesklovatět. Přidáme jablka, cukr a lehce zkaramelizujeme. Přidáme zelí a dusíme 25 minut. Když je zelí měkké, zaprášíme hladkou moukou a provaříme, ochutíme solí a cukrem.
Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Regionální potravina
Foto: Regionální potravina