Gastro

Recept: Tvarohové šátečky s jablky

Tvaroh je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí do koláčů, buchet a jiného sladkého pečiva. A když zkombinujete s jablky, vznikne dokonalá souhra chutí.

Tvarohové šátečky s jablky

Ingredience:

• 200 g měkkého tučného tvarohu (raději balený, ne ve vaničce, má méně vody) 

• 200 g změklého másla 

• 200 g polohrubé mouky 

• 1 žloutek 

• 3 lžíce cukru moučky 

• špetka soli 

• hladká mouka na podsypání 

• 3 jablka 

• 2 lžičky skořice 

• 2 lžíce strouhanky 

• šťáva z půlky citronu 

• cca 2 lžíce třtinového cukru (podle kyselosti jablek) + trochu na posypání 

• 1 bílek na potření • moučkový cukr na posypání 

Postup:

1. Z tvarohu, másla, mouky, žloutku, moučkového cukru a soli vypracujte hladké těsto (nejlépe to půjde v robotu). Zabalte ho do fólie a dejte na nejméně půl hodiny odpočinout do chladničky. 

2. Před tím, než ho budete vyndávat, si nastrouhejte jablka bez slupky. Přidejte k nim skořici, strouhanku, citronovou šťávu a cukr (jeho množství se bude řídit podle kyselosti jablek, takže ochutnejte). 

3. Poté si těsto vyndejte z chladničky, rozválejte na placku silnou asi 1/2 cm, rozkrájejte ji na cca 16 dílů a do středu každého dílu dejte kopeček strouhaných jablek. Přiklopte protilehlé cípy k sobě, aby vznikl šáteček. Přimáčkněte strany, aby držely u sebe. Nebojte se, že strany působí neuměle – při pečení se nafouknou a šátečky budou stejně vypadat hezky. 

4. Šátečky potřete bílkem, lžičkou posypejte troškou třtinového cukru a dejte na plech s pečícím papírem, pečte v troubě na 170°C (horkovzduch) na cca 30 minut dozlatova. Upečené šátečky nechte mírně vychladnout a pak je posypejte moučkovým cukrem. 

Dobrou chuť 🙂

Připravila: red.

Foto: Fino


Diskuze: příspěvků