Cestování

Řecko na talíři: dovolená, která chutná

Sbírání kytiček

Někdo si nedokáže představit dovolenou bez moře, druhý bez poznávání památek, třetí bez přírodních krás… A čtvrtý? Ten zase bez jídla! V Řecku však můžete mít všechno najednou.

Málo platné, až se nasytí mysl a vy si uložíte nové zážitky do své paměti, je třeba dopřát něco dobrého i žaludku, což v Řecku není žádný problém. „Každá oblast se pyšní místní specialitou, na kterou je náležitě hrdá,“ popisuje své zážitky z natáčení televizního seriálu Řecké hody pro TV Paprika věhlasný britský kuchař Barry Vera.

Chios láká na mastix

Na ostrově, který najdete jižně od Lesbosu, roste řečík lentišku (pistácie lentišku) neboli plačící strom. Když se totiž navrtá jeho kůra, roní pryskyřici, která zanedlouho ztuhne v mastix tvarem připomínající slzy. Mastix lidé kdysi využívali k léčení chorob (artritidy, žaludečních a ledvinových potíží, průjmu a podobně), také se z něj vyrábělo  a stále vyrábí kadidlo, aktuálně se na něj sází při výrobě lepidel, laků, malířských barev, ale i kosmetických preparátů. Že se z těchto výrobků nenajíte? To jistě ne, ovšem surový mastix se může i žvýkat, pak slibuje antiseptické účinky, a rovněž se používá při přípravě různých pokrmů.

Atény zvou na panáka

Řekli byste, že v baru lze objevovat historii? A přitom je to pravda! V Aténách totiž najdete jednu z nejstarších evropských palíren Brettos, a stejné jméno nese i bar, který má otevřeno už více než sto let. Až se tu budete stavět, nespěchejte, abyste si stihli prohlédnout sposutu destilátů, které se tu vystavují. Kromě exkluzivního brandy se zakladatel baru Michael Brettos zaměřil i na výrobu ouza, co že je řecký národní nápoj. „Jde o anýzovou alkoholickou specialitu, do které se často přidávají i semena fenyklu, koriandr, lékořice, máta, skořice, lískové ořechy, hřebíček či citrusové květy,“ uvádí kuchař Barry.

Lesbos nabízí sardinky

Básně, olivy a malé rybičky jako lákadlo pro turisty? Proč ne! Ostrov Lesbos totiž proslavila nejen díla básnířky Sapfó, ale i něco na zub. Konkrétně pak olivovníky, ze kterých vzniká jeden z nejkvalitnějších olivových olejů, a také velmi chutné a zdravé sardinky ze zálivu Kalloni. Mimořádné vlastnosti těchto super sardinek se připisují minerálům z hájů olivovníků lemujících zdejší záliv. „Kalloňské sardinky jsou trochu menší než ty, které běžně známe, proto se výborně hodí jako snack,“ nabízí tip britský šéfkuchař. 

Pokud ještě nemáte jasno o své letošní dovolené, třeba se necháte zlákat právě sem. Ostatně každoročně v srpnu se na Lesbosu pořádá sardinkový festival… Mňam!


Připravila. Marcela
Foto: pořad Řecké hody, TV Paprika
16. 7. 2013
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků