
Doba přípravy: asi 30 minut
Doba pečení: asi 50 minut
Vystačí na: asi 12 porcí
Na těsto:
• 100 g nasekaných vlašských ořechů
• 200 g hladké mouky
• 2 zarovnané KL Kypřicího prášku do pečiva Dr. Oetker
• ¼ KL Jedlé sody Dr. Oetker
• 150 g moučkového cukru
• ¼ KL soli
• 2 středně velké červené řepy (oloupané a najemno nakrájené)
• šťáva z 1 pomeranče
• 100 g čerstvého zázvoru (najemno nastrouhaného)
• 2 vejce
• 60 g zakysané smetany
• 125 ml oleje
Na krém a ozdobení:
• 150 g neochuceného smetanového termizovaného sýru
• 60 g moučkového cukru
• 70 ml smetany ke šlehání
Ještě potřebujeme:
• plech na pečení
• dortovou formu (ø 26 cm)
• elektrický ruční šlehač
Příprava:
1. Na přípravu těsta rozložíme na plech ořechy a asi 10 minut je v troubě necháme opražit. Poté vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, sodou, cukrem, solí a ořechy. Přidáme řepu, šťávu a zázvor. Nakonec přidáme vejce vymíchané se zakysanou smetanou a olejem a vše důkladně promícháme. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Elektrická trouba: 180 °C Horkovzdušná trouba: 160 °C Plynová trouba: stupeň 3 Doba pečení: asi 50 minut
2. Korpus necháme vychladnout.
3. Na přípravu krému v míse vyšleháme sýr s cukrem a smetanou elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Krémem potřeme povrch dortu.
Zdroj a foto: Dr. Oetker