V letním počasí míváne chuť spíše na lehčí jídla. Namísto knedlíku upřednostní většina z nás třeba salát s pečivem. Aby na vašich talířích nebyla nuda, přinášíme zajímavý „letní“ recept – neotřelou kombinaci kuřecího masa, nivy, řapíkatého celeru a dalších zdravých ingrediencí.
Až budete vybírat kuřecí maso, v prodejně si ho prohlédněte a současně si všímejte údajů na etiketě. Zde se uvádí název výrobku, výrobce a jeho adresa, dále třída jakosti (A nebo B), stav, ve kterém je kuřecí maso dodáváno na trh (zda jde o drůbež čerstvou, nebo zmrazenou). U čerstvého kuřecího naleznete datum použitelnosti a u zmrazeného kuřecího datum minimální trvanlivosti a datum zmrazení. Dále pak také podmínky uchovávání masa a země původu. Povinně se označuje členský stát EU nebo třetí země, kde byla drůbež chována a poražena.
Čerstvý špenát se v české kuchyni tolik nepoužívá a to je škoda. Podle webu webmd.com špenát pomáhá snižovat chuť k jídlu. Tylakoidní látky snižují produkci hormonu hladu. Špenát obsahuje vápník, mangan a vitamin K, které prospívají kostem. Špenát pomáhá předcházet anémii, je dobrým zdrojem železa, zejména pro vegetariány. Ve špenátu je také vysoký obsah folátu, který je důležitá zejména v těhotenství. Důležitý je také obsah luteinu a zeaxhantinu, který prospívá očím. Je plný antioxidantů, které bojují proti volným radikálům.
Ingredience
- 200 g Kuřecích prsou
- 150 g Bílého hroznového vína
- 100 g Nivy
- 1x Řapíkatý celer
- 1x Jablko
- ½ dl Bílého vína
- Čerstvý listový špenát
- Olivový olej
- Pepř mletý
- Citron
- Sůl a cukr
Postup
Zeleninu a ovoce pečlivě omyjeme. Jablko a řapíkatý celer nakrájíme na jemné plátky. Přidáme hroznové víno a listový špenát. Vše jemně promícháme. Přidáme špetku soli a pepře a na špičku lžičky trochu cukru. Zalijeme bílým vínem, zakápneme olivovým olejem a znovu promícháme. Nakonec přidáme naporcovanou nivu a grilovaná kuřecí prsa. Dle chuti můžeme ještě přidat pár kapek šťávy z citronu. Nezbývá než popřát dobrou letní chuť.
Připravila: Věra Hájková

