Gastro

Slaný cheesecake s oříšky

Sbírání kytiček

Cheesecake se už i u nás probojoval mezi nejoblíbenější dezerty. Ne každému ale vyhovuje jeho výrazně sladká chuť. Tato slaná variace je stejně jemná a vláčná jako originál, ale uspokojí i ty, kdo sladké zrovna nemusejí.

Sýr dodá receptu potřebné bílkoviny a sníží jeho glykemický index. Pro pistácie je typická sladká chuť a zelená barva, díky které vyniknou v pomazánkách či dipech a v cukroví. Podle webu www.ncbi.nlm.nih.gov je zelená barva daná přítomností barviva chlorofyl a právě ta se využívá v potravinářství při přípravě dezertů a zmrzlin.

Pistácie mají vyvážené složení živin: nabízejí 55 procent tuku, 20 procent bílkovin, 15 procent sacharidů a také mnoho vlákniny. Vynikají vysokým obsahem draslíku, hořčíku a vápníku, působí tedy pozitivně na snižování krevního tlaku. Dále obsahují železo, zinek, selen, vitamíny A, B, E. Oprávněně se tedy považují za kvalitní antioxidant

Příprava: 20 minut
Chlazení: 4 hodiny

Na 1 koláč:

  • 5 plátků toastového chleba
  • 1 česnek
  • 50 g změklého másla
  • 7 plátků želatiny
  • 100 ml smetany
  • 500 g sýru Philadelphie nebo pomazánkového másla bez příchuti
  • 180 g sýru s modrou plísní
  • 50 g lískových oříšků
  • 50 g pistácií
  • 2 řapíky celeru
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

  1. Toustový chleba opečte v toasteru nebo na sucho na pánvi a pak jej několika pulsy rozmixujte v kuchyňském robotu. Přidejte máslo a utřený česnek.
  2. Dortovou formu (24 cm) vyložte pečicím papírem a na dno vmačkejte chlebovou hmotu.
  3. Želatinu namočte do studené vody, nechejte několik minut nabobtnat a pak vodu vymačkejte.
  4. Přidejte horkou smetanu, aby se želatina rozpustila.
  5. Sýry prošlehejte s želatinou a smetanou do hladka, přidejte sůl a pepř. Jemně nasekejte celer, oříšky a pistácie a přidejte k směsi. Důkladně promíchejte.
  6. Sýrovou směs vlijte na vychladlý chlebový korpus a dejte asi na 4 hodiny chladit.

Tip: Do sýrového základu můžete libovolně míchat bylinky nebo olivy. K tomuto koláči je výborné bílé víno.

Zdroj informací: kniha Chléb v hlavní roli, Milena Volfová, vydal Smart Press 2010, www.ncbi.nlm.nih.gov
Foto: Smart Press

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL