Cheesecake se už i u nás probojoval mezi nejoblíbenější dezerty. Ne každému ale vyhovuje jeho výrazně sladká chuť. Tato slaná variace je stejně jemná a vláčná jako originál, ale uspokojí i ty, kdo sladké zrovna nemusejí.
Sýr dodá receptu potřebné bílkoviny a sníží jeho glykemický index. Pro pistácie je typická sladká chuť a zelená barva, díky které vyniknou v pomazánkách či dipech a v cukroví. Podle webu www.ncbi.nlm.nih.gov je zelená barva daná přítomností barviva chlorofyl a právě ta se využívá v potravinářství při přípravě dezertů a zmrzlin.
Pistácie mají vyvážené složení živin: nabízejí 55 procent tuku, 20 procent bílkovin, 15 procent sacharidů a také mnoho vlákniny. Vynikají vysokým obsahem draslíku, hořčíku a vápníku, působí tedy pozitivně na snižování krevního tlaku. Dále obsahují železo, zinek, selen, vitamíny A, B, E. Oprávněně se tedy považují za kvalitní antioxidant
Příprava: 20 minut
Chlazení: 4 hodiny
Na 1 koláč:
- 5 plátků toastového chleba
- 1 česnek
- 50 g změklého másla
- 7 plátků želatiny
- 100 ml smetany
- 500 g sýru Philadelphie nebo pomazánkového másla bez příchuti
- 180 g sýru s modrou plísní
- 50 g lískových oříšků
- 50 g pistácií
- 2 řapíky celeru
- sůl a pepř
Postup přípravy:
- Toustový chleba opečte v toasteru nebo na sucho na pánvi a pak jej několika pulsy rozmixujte v kuchyňském robotu. Přidejte máslo a utřený česnek.
- Dortovou formu (24 cm) vyložte pečicím papírem a na dno vmačkejte chlebovou hmotu.
- Želatinu namočte do studené vody, nechejte několik minut nabobtnat a pak vodu vymačkejte.
- Přidejte horkou smetanu, aby se želatina rozpustila.
- Sýry prošlehejte s želatinou a smetanou do hladka, přidejte sůl a pepř. Jemně nasekejte celer, oříšky a pistácie a přidejte k směsi. Důkladně promíchejte.
- Sýrovou směs vlijte na vychladlý chlebový korpus a dejte asi na 4 hodiny chladit.
Tip: Do sýrového základu můžete libovolně míchat bylinky nebo olivy. K tomuto koláči je výborné bílé víno.
Zdroj informací: kniha Chléb v hlavní roli, Milena Volfová, vydal Smart Press 2010, www.ncbi.nlm.nih.gov
Foto: Smart Press

