Cheesecake se už i u nás probojoval mezi nejoblíbenější dezerty. Ne každému ale vyhovuje jeho výrazně sladká chuť. Tato slaná variace je stejně jemná a vláčná jako originál, ale uspokojí i ty, kdo sladké zrovna nemusejí.
Příprava: 20 minut
Chlazení: 4 hodiny
Na 1 koláč:
5 plátků Rosického toastového chleba Penam
1 česnek
50 g změklého másla
7 plátků želatiny
100 ml smetany
500 g sýru Philadelphie nebo pomazánkového másla bez příchuti
180 g sýru s modrou plísní
50 g lískových oříšků
50 g pistácií
2 řapíky celeru
sůl a pepř
Postup přípravy:
- Toustový chleba opečte v toasteru nebo na sucho na pánvi a pak jej několika pulsy rozmixujte v kuchyňském robotu. Přidejte máslo a utřený česnek.
- Dortovou formu (24 cm) vyložte pečicím papírem a na dno vmačkejte chlebovou hmotu.
- Želatinu namočte do studené vody, nechejte několik minut nabobtnat a pak vodu vymačkejte.
- Přidejte horkou smetanu, aby se želatina rozpustila.
- Sýry prošlehejte s želatinou a smetanou do hladka, přidejte sůl a pepř. Jemně nasekejte celer, oříšky a pistácie a přidejte k směsi. Důkladně promíchejte.
- Sýrovou směs vlijte na vychladlý chlebový korpus a dejte asi na 4 hodiny chladit.
Tip: Do sýrového základu můžete libovolně míchat bylinky nebo olivy. K tomuto koláči je výborné bílé víno.
Z knihy Chléb v hlavní roli, vydal Smart Press 2010
Foto: Smart Press