Shopping

Slepičí, pštrosí, bio či z podestýlky: Vyznáte se ve vejcích?

Sbírání kytiček

Bez vajíček se v kuchyni obejde jen málokdo. I proto bychom měli věnovat pozornost tomu, jaká vejce kupujeme.

Vejce jsou křehká, a pokud nechceme až doma zjistit, že z deseti vajec jsou čtyři prasklá, je dobré opatrně nahlédnout do krabičky ještě v obchodě. Pokud na naprasklé vejce narazíte, už ho nepoužívejte. I když voní dobře, nikdy nevíte, jak dlouho byla skořápka narušena. 

Co prozradí kód 

Druhou věcí, které při nákupu věnujeme pozornost, je kód na vejci. Právě ten spolehlivě určí, odkud vejce pocházejí a v jakých podmínkách žijí nosnice. Informace o tom, kde byla vejce balena, totiž nemusí odpovídat původu vajec. Ten si ověříme právě na skořápce. Česká vejce nesou označení CZ. Poslední čtyřčíslí na vajíčku označuje konkrétní chov, který si můžete dohledat na stránkách státního podniku Mezinárodní testování drůbeže. 

Na krabičce by pak neměly chybět údaje o hmotnosti vajíček (S, M, L, a XL), jakosti či minimální trvanlivosti. Ta nesmí být delší než 28 dní po snůšce. 

Kromě země původu vajec a velikosti nás při nákupu bude nejvíce zajímat hned první číslice na vajíčku. Právě z ní zjistíme, z jakého chovu vejce pochází. 

Pod číslem 3 najdeme vejce z klecových chovů. Jedna nosnice má nárok na minimálně 750 cm2, v kleci má být hnízdo a prostor pro podestýlku. 

Dvojka označuje vejce nosnic v halách, kde může být maximálně 9 nosnic na 1m2 plochy a třetina plochy má být pokryta podestýlkou, v případě voliér pak mohou být v jedné pouze 4 patra. 

Jednička na skořápce ukazuje na slepice chované ve volném výběhu, kde musí být splněna podmínka volného přístupu do venkovního výběhu s maximálně 4 m2 na nosnici. 

0 pak označuje vejce z ekologického zemědělství, kde může být maximálně 6 slepic na 1 m2 a krmení musí pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí. 

Nebojte se exotiky 

Doby, kdy v obchodech byla k dostání pouze klasická slepičí vejce, už jsou dávno pryč. Běžně tak můžeme sáhnou i po křepelčích vejcích, jejichž obliba roste. 

Oblíbenou „kuriozitou“ jsou pštrosí vejce, které patří spíše mezi sezonní nabídku a poptávka roste především před Velikonocemi. Vyfouknutí takového „vajíčka“ ovšem není žádná legrace a bez vrtačky na proděravění skořápky se neobejdete. Pštrosí vejce váží kolem 1,5 kg a může vydat až za 30 běžných slepičích a pokud se ho rozhodnete vařit, bude vám to trvat až hodinu. Můžete si být jisti, že jedno takové vajíčko spolehlivě zasytí celou rodinu. 

Tipy na vaření vajec

Když vložíte vejce do studené vody a budete postupně zvyšovat teplotu, skořápka nepopraská

Čerstvá vejce se loupou hůř než ta starší. 

Ke snadnějšímu loupání pomůže zchladit vejce studenou vodou. 

Pokud se chystáte připravovat ďábelská vejce, nechte je nejdřív důkladně vystydnout, aby se nepotrhala.

Nadýchaná míchaná vajíčka nejlépe připravíte v páře. 

K přípravě sázených vajec se skvěle hodí plech na muffiny. 

Zbyly vám bílky? Pokud je hned nevyužijete, jednoduše je zamrazte. 

Nevyhazujte skořápky do koše. Poslouží jako hnojivo pokojových rostlin a využijete je i na zahradě jako odpuzovač slimáků.

Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Kosik.cz
Foto: Peggychoucair Pixabay

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků