Mezinárodní den čokolády, který oslavíme 13. září, je svátkem nejpopulárnější sladkosti na světě. Sladká pochoutka zlepšuje náladu a chrání srdce. Její jedinou chybičkou krásy je vysoký podíl cukru. 13. září je však zároveň věnovaný i pozitivnímu myšlení, proto si tento den užijte naplno a zejména sladce.
Ingredience (na 8 kusů):
• 1 hrneček mandlí
• 1 hrneček hladké mouky
• ½ hrneček kakaa
• 2 lžíce medu
• 2 lžičky mleté skořice
• 4 lžíce kokosového oleje
• 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
• 4 lžíce vody
Náplň:
• 200 g horké čokolády
• ¾ hrnečku smetany na šlehání
• Pistácie
Postup:
Do food procesoru nasypte všechny suroviny na těsto a nechejte je rozmixovat na hladkou hmotu. Pokud by bylo těsto velmi drobivé, přidejte ještě trochu vody. Hotové těsto rukama vtlačte do formiček na tartaletky a dno propíchněte na několika místech pomocí vidličky. Takto připravené tartaletky pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Upečené tartaletky nechte vychladnout a připravte si náplň. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte na kostky nalámanou čokoládu, stáhněte plameň a za stálého míchání metličkou vyšlehejte hladký krém. Vychladnuté tartaletky vyklopte z formiček a naplňte je krémem. Navrch je posypte nasekanými pistáciemi a nechte na hodinu ztuhnout v ledničce.
Recept připravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša.“
Foto: Cooking with Šůsa