Zdraví

Ledvinové kameny: vhodná opatření i prevence

Ledvinových potíží je celá řada, všeobecně známé jsou například ledvinové kameny. Ledvinové kameny můžou trápit opravdu kohokoliv.

Prevence

Když se v našem těle děje cosi neblahého, často poukazujeme na dědičné dispozice. Ovšem k rizikovým faktorům vzniku ledvinových kamenů patří rovněž špatný pitný a stravovací režim. Ty už ovlivnit můžete, a tak se v mnoha případech dá vzniku kamenů předejít.

Co bychom měli preventivně dodržovat? Nabízíme vám rady nutriční terapeutky Miroslavy Matějkové.

  • Vypijte minimálně 2 litry tekutin denně a při nadměrném pocení, zvýšené tělesné námaze, dlouhodobém pobytu v horkém prostředí nebo průjmu ještě více.
  • Příjem tekutin během dne rovnoměrně rozdělte do menších dávek, pijte zhruba ve 2 až 3hodinových intervalech.
  • Ani před odchodem na kutě nezapomínejte na pití.
  • Dopřávejte si hlavně přírodní vodu bez obsahu cukru a chemických přídatných látek. Měla by tvořit polovinu přijatých tekutin.
  • Omezte příjem piva a alkoholu vůbec.
  • Stravujte se střídmě a rozmanitě, dobrým vzorem budiž středomořská kuchyně.
  • Snažte se, aby denní příjem živočišných bílkovin odpovídal maximálně tomuto poměru:         0,8 až 1 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti.
  • Omezte také příjem soli, maximálně 4 až 5 g za den. Ostatně mnoho potravin sůl obsahuje pomalu automaticky, pozor na to.

Když už vás kameny trápí

Zde se změny v jídelníčku a pitném režimu navrhují podle složení už vytvořených ledvinových kamenů a konkrétních potřeb nemocných lidí. Nejčastěji se objevují ledvinové kameny ze šťavelanu vápenatého a z kyseliny močové.

Kameny ze šťavelanu vápenatého

Musíte snížit příjem živočišných bílkovin, jedna porce masitého pokrmu by neměla vážit více než 100 g za syrova. Dva až tři dny v týdnu byste na maso a pokrmy z něj měli vůbec zapomenout.

  • Omezte potraviny obsahujících šťavelany (zejména špenát, zelí, rebarboua, fazole, grepy a pomeranče, čokoláda, kakao, silný černý čaj).
  • Dopřávejte si větší množství vlákniny, optimálně v podobě pravidelné konzumace vhodného čerstvého ovoce a zeleniny. Dostatek vlákniny najdete i v sušeném ovoci, mandlích,               hnědé rýži, celozrnném pečivu, ovesných vločkách.
  • Denně byste měli přijmout 600 až 800 vápníku, rozdělených do několika dávek.

Kameny z kyseliny močové

  • V těchto případech je nutné omezit potraviny s vyšším množstvím purinů (vnitřnosti, uzeniny, rybí konzervy, masa mladých zvířat, kořenící směsi, luštěniny, špenát, reveň).
  • Vysloveně nevhodný je alkohol. Naopak velice vhodné je zařadit do pitného režimu alkalické léčivé minerálky, které obsahují více zásadotvorných minerálních látek.
  • Alkalizovat moč, která je u pacientů s kameny z kyseliny močové velmi kyselá, napomáhají také brambory, veškerá zelenina a ovoce, mléko a výrobky z celozrnné mouky.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Česká urologická společnost, nutriční terapeutka Miroslava Matějková
Zdroj fotografií: stefamerpik freepik
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků