Velikonoce jsou časem hojnosti. Typická velikonoční tabule obsahuje mazanec, beránka, kynuté koláče, jidáše, velikonoční nádivku, bramborový salát, vejce, uzené, jehněčí nebo králičí maso.
Sklenice navíc přetékají pivem, vínem i něčím tvrdším. Jinými slovy je to tabule plná cukrů, živočišných tuků a cholesterolu, které ve větší míře mohou představovat vážné zdravotní riziko. Užijte si svátky chutně a bez výčitek.
Podle vedoucí oddělení léčebné výživy Nemocnice AGEL Prostějov Markéty Říhové se velikonoční pokrmy výrazně vymykají nejnovějším zjištěním o zdravém stravování. „Současná doporučení jsou snižovat příjem živočišných tuků, tedy nasycených mastných kyselin a preferovat příjem rostlinných tuků. Omezování jednoduchých sacharidů, cukru, bílého pečiva, tedy potravin s vysokým glykemickým indexem. A jejich nahrazení celozrnnými potravinami,“ vysvětluje Říhová. „V neposlední řadě jsou Velikonoce spojeny s bohatým stolováním, což může vést k přejídání, strava by měla být, ale střídmá a pravidelná bez nárazovitého jezení,“ pokračuje.
Proč upravit velikonoční menu?
Navíc kombinace tučných jídel a alkoholu, taktéž tradičně zastoupeného během Velikonoc, může způsobit další závažné komplikace. Nadměrná konzumace alkoholu může vést k dehydrataci, zvýšení krevního tlaku a nevolnostem. Pro lidi s diabetem, onemocněním srdce a cév nebo trávicího traktu, či lidi trpící obezitou mohou být následky i život ohrožující. A ani méně závažné účinky nebývají nikterak příjemné.
„Tučné pokrmy, například velikonoční nádivka s uzeným masem, smažená jídla, máslové pečivo, velké množství vajec společně s majonézou mohou způsobit zažívací potíže, vést k nadýmání, pálení žáhy nebo žaludečním problémům, zánětu žlučníku, nebo slinivky břišní, ale také přispět nejen k nárůstu hmotnosti či ke zvýšení hladiny cholesterolu,“ varuje nutriční terapeutka. „Také nedostatečně tepelně upravená vejce, mohou být zdrojem salmonely, která se projevuje průjmy, nevolností a horečkami.“
Jak upravit velikonoční tabuli?
Kynuté pečivo, především mazance, jsou vydatným energetickým zdrojem, především díky vysokému obsahu jednoduchého cukru a tuků, naopak neobsahují téměř žádnou vlákninu. Ale nemusíme se jich zcela vzdávat.
„Rozhodně bych doporučil mazanec nekupovat, ale připravit si jej doma. Stačí si vybrat správné suroviny a použít pár triků. V první řadě si vyberte kvalitní rostlinný tuk. Vyberte si takový, který obsahuje minimální množství transnenasycených mastných kyselin (pod 1 %) nebo použijte kvalitní máslo. Anebo namíchejte kvalitní rostlinný tuk a máslo. Místo bílého cukru použijte cukr hnědý. Energetickou hodnotu sice nesnížíte, ale výrobek bude obsahovat o malinko více minerálních látek a stopových prvků. Navíc můžeme část cukru nahradit moderními přírodními sladidly, například stevií. A pokud budeme chtít zachovat tradiční chuť a vzhled mazance a zároveň navýšit obsah vlákniny, pak zhruba 10-15 % bílé mouky nahradíme rezistentním škrobem,“ radí výživový poradce Petr Havlíček.
Výživová specialistka doporučuje několik dalších jednoduchých úprav, díky kterým lze sváteční jídla odlehčit. Při pečení bychom pak měli bílou mouku částečně vyměnit za celozrnnou nebo špaldovou, používat menší množství cukru nebo přidat trochu tvarohu pro vláčnost. Tvaroh lze také využít namísto pomazánkového másla. Slaninu či uzené maso nahraďte libovějšími variantami, jako je šunka. Majonézu v bramborovém salátu je možné klidně nahradit bílým jogurtem či odlehčenou variantou s trochou kvalitního rostlinného oleje a hořčicí.
Připravila: Věra Hájková

