Budete na Velikonoce péci beránka? Dnes jsme pro vás našli v archivu z roku 2014 a znovu vám přinášíme variantu s Hi-maize. Jde o škrob, který se v tlustém střevě chová jako vláknina.
Nahrazením části mouky hi-maize redukujeme obsah stravitelného škrobu a tím pádem i obsah glukózy, která je po rozložení škrobů absorbována do krve. Jednoduše, beránek s Hi-maize způsobuje pomalejší nárůst glukózy v krvi, a tak udržuje její stabilnější hladinu.
212 kcal/890 kJ ( nutriční hodnoty jsou na jednu porci)
Porce pro 8 osob
- 180 g jemného třtinového cukru
- 2 vejce
- lžička citronové šťávy
- vanilkový cukr
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g hi-maize
- 5 bílků
- 30 g másla na vymazání a 30 g hrubé mouky na vysypání
Mouku důkladně promícháme s hi-maize. Cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr třeme do pěny asi 30 minut. Potom přidáme citronovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku s hi-maize a zlehka promícháme. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou, nalijeme do ní těsto a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova asi 45 minut. Upečeného beránka opatrně vyklopíme a podle zvyklosti ozdobíme.
Recept najdete v knize Hezky čeky, hravě a zdravě. Vydala Mladá Fronta.
Foto: Mladá Fronta
15. 4. 2014