Gastro

Vepřová panenka s pečeným bramborem, žampiony a přelivem z červené řepy

Sbírání kytiček

Červená řepa obsahuje pořádnou dávku vitaminu C, kyseliny listové, hořčíku, draslíku a dalších látek, které v tradiční době chřipek určitě oceníte.

Ingredience: 

½ kg vepřové panenky lžička olivového oleje 

sůl, pepř 

Na přílohu: 

3 brambory 

5 žampionů 

koření na americké brambory 

koření na grilovanou zeleninu 

lžíce másla 

sůl 

Na přeliv: 

1 červená řepa 

1 dcl červeného vína 

1 smetana 

šťáva z citronu 

cukr 

sůl a pepř 

Postup:

Vepřovou panenku ponechte v celku, očistěte ji, potřete olejem, posolte a zprudka ji opečte na pánvi ze všech stran. Poté ji přesuňte do pekáčku a dopečte v troubě cca na 8 minut při 180 stupních, aby uvnitř zůstala šťavnatá a růžová. Upečenou ji pak nechte odpočívat, před podáváním je třeba ji rozkrájet na plátky. 


Než se však pustíte do panenky, měli byste mít připravený přeliv a přílohu už téměř hotovou. Do malého hrnce dejte dusit s trochou vody pokrájenou a osolenou červenou řepu na malé kousky. Jakmile bude již měkká na skus, přilijte červené víno a nechte krátce povařit. Následně přilijte smetanu a vařte ještě dalších 5 minut. Vše poté společně rozmixujte a dochuťte citronem, cukrem, solí a pepřem.


Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Naše Bio
Foto: Naše Bio

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků