Červená řepa obsahuje pořádnou dávku vitaminu C, kyseliny listové, hořčíku, draslíku a dalších látek, které v tradiční době chřipek určitě oceníte.
Ingredience:
½ kg vepřové panenky lžička olivového oleje
sůl, pepř
Na přílohu:
3 brambory
5 žampionů
koření na americké brambory
koření na grilovanou zeleninu
lžíce másla
sůl
Na přeliv:
1 červená řepa
1 dcl červeného vína
1 smetana
šťáva z citronu
cukr
sůl a pepř
Postup:
Vepřovou panenku ponechte v celku, očistěte ji, potřete olejem, posolte a zprudka ji opečte na pánvi ze všech stran. Poté ji přesuňte do pekáčku a dopečte v troubě cca na 8 minut při 180 stupních, aby uvnitř zůstala šťavnatá a růžová. Upečenou ji pak nechte odpočívat, před podáváním je třeba ji rozkrájet na plátky.
Než se však pustíte do panenky, měli byste mít připravený přeliv a přílohu už téměř hotovou. Do malého hrnce dejte dusit s trochou vody pokrájenou a osolenou červenou řepu na malé kousky. Jakmile bude již měkká na skus, přilijte červené víno a nechte krátce povařit. Následně přilijte smetanu a vařte ještě dalších 5 minut. Vše poté společně rozmixujte a dochuťte citronem, cukrem, solí a pepřem.
Připravila: Katka Soušková
Zdroj: Naše Bio
Foto: Naše Bio