Gastro

Větrníkový dort

Dobrých receptů není nikdy dost. Dnes přinášíme jeden mimořádně povznášející.

Vystačí na: asi 16 porcí 

Doba přípravy: asi 80 minut 

Doba pečení: asi 20 + 20 minut

PŘÍSADY: 

Na ovocnou náplň: 

• brusinkový kompot (hmotnost po odkapání asi 120 g) 

• mangový kompot (hmotnost po odkapání asi 230 g) 

• 2 bal. Dort. želé červeného Dr.Oetker 

• 3 zarovnané PL cukru 

• 250 ml vody Na krém: 

• 2 plátky Želatiny v plátcích Dr.Oetker 

• 1 PL vody 

• 1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker 

• 400 ml mléka 

• 2 zarovnané PL cukru 

• 250 ml smetany ke šlehání 

• 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker 

Na křehké těsto: 

• 250 g hladké mouky 

• 75 g cukru 

• 1 bal. Vanilínového cukru Dr.Oetker 

• 200 g změklého másla nebo margarínu 

Na odpalované těsto: 

• 125 ml vody 

• 75 g másla nebo margarínu 

• 75 g hladké mouky 

• špetka soli, 2 vejce 

Na ozdobení: 

• 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker 

• 1 zarovnaná PL moučkového cukru 

Ještě potřebujeme: 

• dortovou formu (Ø 26 cm) 

• elektrický ruční šlehač 

• plech na pečení (30 × 40 cm) 

• cukrářský sáček s hladkou trubičkou 

PŘÍPRAVA: 

1. Na přípravu náplně necháme ovoce na sítku odkapat. Želé připravíme s cukrem podle návodu na obale, ale jen s 250 ml vody. Ovoce vmícháme do želé a necháme vychladnout. 

2. Na přípravu krému necháme želatinu nabobtnat s vodou podle návodu na obale. Zlatý klas uvaříme s mlékem a cukrem podle návodu na obale. Vymačkané plátky želatiny rozpustíme v horkém Zlatém klasu a za občasného míchání necháme vychladnout. 

3. Na přípravu křehkého těsta v míse smícháme mouku s cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Na dno vymazané formy naneseme 2/3 těsta. Ze zbylého těsta vytvarujeme okraj vysoký asi 2 cm. Na několika místech pomocí vidličky propíchneme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. 

Elektrická trouba: 200 °C 

Horkovzdušná trouba: 180 °C 

Plynová trouba: stupeň 4 

Doba pečení: asi 20 minut 

4. Korpus necháme vychladnout. Poté ho uvolníme z formy a položíme na podnos. 

5. Na přípravu odpalovaného těsta v kastrůlku svaříme vodu s máslem nebo margarínem. Přidáme mouku se solí a vařečkou vymícháme dohladka tak, aby se nelepilo na okraj kastrůlku. Těsto vložíme do mísy. Přidáme vejce a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme dohladka. Na vymazaný plech pomocí dvou kávových lžiček vytvoříme asi 25 hromádek o velikosti vlašského ořechu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při stejné teplotě jako v bodě 3. Doba pečení: asi 20 minut (prvních 15 minut troubu neotvíráme!) 

6. Větrníčky necháme vychladnout. 

7. Smetanu se Smeta-fixem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Vychladlý Zlatý klas vyšleháme na středním stupni a zlehka vmícháme šlehačku. Krém naneseme do cukrářského sáčku a pomocí trubičky vytvoříme do dna větrníků otvor a naplníme je krémem. Ovocnou náplň naneseme na korpus a potřeme zbytkem krému. Na povrch naneseme naplněné větrníčky a dozdobíme polevou rozpuštěnou podle návodu na obale. 

Dort uložíme asi na 2 hodiny do chladničky a před podáváním pocukrujeme.

Zdroj: Dr.Oetker


Diskuze: příspěvků