Dobrých receptů není nikdy dost. Dnes přinášíme jeden mimořádně povznášející.
Vystačí na: asi 16 porcí
Doba přípravy: asi 80 minut
Doba pečení: asi 20 + 20 minut
PŘÍSADY:
Na ovocnou náplň:
• brusinkový kompot (hmotnost po odkapání asi 120 g)
• mangový kompot (hmotnost po odkapání asi 230 g)
• 2 bal. Dort. želé červeného Dr.Oetker
• 3 zarovnané PL cukru
• 250 ml vody Na krém:
• 2 plátky Želatiny v plátcích Dr.Oetker
• 1 PL vody
• 1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker
• 400 ml mléka
• 2 zarovnané PL cukru
• 250 ml smetany ke šlehání
• 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
Na křehké těsto:
• 250 g hladké mouky
• 75 g cukru
• 1 bal. Vanilínového cukru Dr.Oetker
• 200 g změklého másla nebo margarínu
Na odpalované těsto:
• 125 ml vody
• 75 g másla nebo margarínu
• 75 g hladké mouky
• špetka soli, 2 vejce
Na ozdobení:
• 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker
• 1 zarovnaná PL moučkového cukru
Ještě potřebujeme:
• dortovou formu (Ø 26 cm)
• elektrický ruční šlehač
• plech na pečení (30 × 40 cm)
• cukrářský sáček s hladkou trubičkou
PŘÍPRAVA:
1. Na přípravu náplně necháme ovoce na sítku odkapat. Želé připravíme s cukrem podle návodu na obale, ale jen s 250 ml vody. Ovoce vmícháme do želé a necháme vychladnout.
2. Na přípravu krému necháme želatinu nabobtnat s vodou podle návodu na obale. Zlatý klas uvaříme s mlékem a cukrem podle návodu na obale. Vymačkané plátky želatiny rozpustíme v horkém Zlatém klasu a za občasného míchání necháme vychladnout.
3. Na přípravu křehkého těsta v míse smícháme mouku s cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Na dno vymazané formy naneseme 2/3 těsta. Ze zbylého těsta vytvarujeme okraj vysoký asi 2 cm. Na několika místech pomocí vidličky propíchneme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 200 °C
Horkovzdušná trouba: 180 °C
Plynová trouba: stupeň 4
Doba pečení: asi 20 minut
4. Korpus necháme vychladnout. Poté ho uvolníme z formy a položíme na podnos.
5. Na přípravu odpalovaného těsta v kastrůlku svaříme vodu s máslem nebo margarínem. Přidáme mouku se solí a vařečkou vymícháme dohladka tak, aby se nelepilo na okraj kastrůlku. Těsto vložíme do mísy. Přidáme vejce a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme dohladka. Na vymazaný plech pomocí dvou kávových lžiček vytvoříme asi 25 hromádek o velikosti vlašského ořechu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při stejné teplotě jako v bodě 3. Doba pečení: asi 20 minut (prvních 15 minut troubu neotvíráme!)
6. Větrníčky necháme vychladnout.
7. Smetanu se Smeta-fixem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Vychladlý Zlatý klas vyšleháme na středním stupni a zlehka vmícháme šlehačku. Krém naneseme do cukrářského sáčku a pomocí trubičky vytvoříme do dna větrníků otvor a naplníme je krémem. Ovocnou náplň naneseme na korpus a potřeme zbytkem krému. Na povrch naneseme naplněné větrníčky a dozdobíme polevou rozpuštěnou podle návodu na obale.
Dort uložíme asi na 2 hodiny do chladničky a před podáváním pocukrujeme.
Zdroj: Dr.Oetker