Gastro

Vinařství Volařík

Pokud má Pálava nějakou typickou odrůdu, pak je to Ryzlink vlašský, který se zde vyráběl po staletí a který už za časů monarchie patřil k nejvyhlášenějším vínům celého Rakouska-Uherska. A právě na renesanci Vlašského ryzlinku vsadilo Vinařství Volařík.

Špičkové Vlašské ryzlinky už Vinařství Volařík přinesly celou řadu tuzemských i mezinárodních medailí. Unikátní terroir jim dává jedinečné Vlašské ryzlinky, v nichž najdete tóny lučního sena, ale současně příjemnou medovost a stopy vlašských ořechů. V chuti bývají mohutné, s minerální a slanou dochutí.

Na Pálavě se samozřejmě daří i ostatním odrůdám a Vinařství Volařík má ve své nabídce také další přívlastková vína – třeba Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé či Rulandské šedé. A jak vinařství obstálo v problematickém roce 2010? „Museli jsme nechat hrozny dlouho ve vinici a třeba Vlašský ryzlink jsme sbírali až v prosinci. Ale díky tomu jsme nemuseli biochemicky odbourávat kyselinky a upravovat víno. Naše vína ročníku 2010 mají krásnou, svěží kyselinku a vybalancované cukry. Rok se povedl, i když jsme museli být hodně trpěliví,“ vysvětluje Ing. Miroslav Volařík.

Z posledních úspěchů tohoto vinařství můžeme jmenovat například titul Championa Valtických vinných trhů 2011, titul nejúspěšnějšího vinařství na mezinárodní výstavě Muvina Prešov nebo Velkou zlatou medaili na Concurs Mondial Bruxeles za nejvýše hodnocené sladké víno výběr z cibéb Chardonnay, nejlepší kolekce vín na soutěži Král vín.
 

 

 

RULANDSKÉ BÍLÉ 2010 – Terroir
Výběr z hroznů

Na první pohled vás okouzlí citronově zlatá barva. Ve vůni uchvátí čerstvě oloupaný grapefruit, přecházející do citrusu, manga, medu a čerstvě upečeného chleba. Mohutná, silně extraktivní a medově ovocitá chuť s krásnou kyselinou dokresluje dokonalost velkého vína.

Připravila: Katka
Foto: iStock, archiv firmy
24. 8. 2011

 


Diskuze: příspěvků