Společnost

Vojtěch Vrtiška: pečení je pro mě ventil emocí a fantazie

Sbírání kytiček

Vojtěch Vrtiška je mladý a talentovaný amatérský cukrář, který zvítězil ve třetí řadě populární pečicí soutěže. Posouval se sám, bez kurzů a učitelů. Metodou pokus-omyl. A velmi brzy našel svůj originální, až takřka umělecký rukopis, který nejen na Instagramu obdivuje spousta fanoušků.

Jak jste se dostal k pečení?

Od malička jsem se pohyboval v kuchyni mojí maminky a babičky, ale péct jsem začal v podstatě až na gymnáziu. Tehdy jsem upekl dort pro mé dvě kamarádky k narozeninám a pak přišla poptávka ze strany rodiny a přátel. Během covidu jsem začal péct ještě více, protože to pro mě byl způsob odpočinku a seberealizace.

Co vám pečení přináší?

Radost! Je pro mě ventil emocí, fantazie. Nyní už i láska a trochu závislost. 🙂

A co vaření? Také vás baví?

Vařil jsem dříve, než pekl. Ale na cukrařině mě baví větší prostor pro vizuální stránku a rafinovanost.

Je hobby cukrařina finančně náročná?

Je. Zvláště v době, kdy máte pocit, že budete muset vyměnit za karton másla svojí ledvinu.  Naštěstí jsem už v pozici, kdy se většinou náklady zaplatí a mám možnost pokračovat dále a učit se s novými pomůckami a technikami.

Pro koho pečete nejraději? Resp. máte hodně odběratelů svých výtvorů?

Zájemců je hodně, nicméně nepeču na zakázku. Peču pro svou rodinu a přátele. Pro ně je vždycky radost péct.

Vy také studujete medicínu. Jakou byste si chtěl pak vybrat specializaci?

Na medicínu jsem šel se zájmem o odvětví urgentní péče. Ale uvidíme, jak to nakonec vše dopadne.

Jak odpočíváte?

Málo. Jsem typ člověka, co moc odpočívat, hledat si čas jen pro sebe a říkat ne, neumí. Což není úplně ideální stav. Ale tělo si většinou řekne nakonec samo.

Máte nějaký oblíbený film nebo seriál?

Mám velký seznam filmů, které bych si rád pustil, ale času na ně už je méně. Z oblíbených je to například Předčítač, Švadlena nebo Želary.

Vojtěch Vrtiška: Kuchařka
Vojtěch Vrtiška: Kuchařka

Nedávno jste vydal svou kuchařku. V čem je speciální?

Skládá se vždy z jednoduchého a složitějšího receptu, které ale ve své podstatě chutnají stejně. Čtenář se tak může osmělit a naučit základy na jednodušších receptech a pak se postupně vrhnout na sochání velkých uměleckých dortů a dezertů.

Poradil byste čtenářkám nějaký fígl, který jim usnadní pečení?

Přistupovat k cukrařině s respektem, ale pamatovat si, že důležitou ingrediencí je radost, kterou budete z pečení mít. Můžete mít sebelépe navážené suroviny a zvládnuté techniky, ale když Vám bude chybět nadšení, je to vždycky na výrobku poznat.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Vojtěch Vrtiška, Albatros, Katka Soušková
Zdroj fotografií: Jiří Fikota, Albatros
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků

UŽIVATEL