Gastro

Želírujeme

Chcete si sama připravit marmeládu podle své chuti a chcete vědět, co jíte, když si ji namažete na chleba? Když znáte ty pravé fígle, je to hračka.

Moderní trendy v želírování

  • používání méně cukru a více ovoce (od 1:1 ke 3:1)
  • džemy z více druhů ovoce
  • vrstvení džemů (v jedné sklenici 2 a více druhů džemů)
  • přidávání koření (zázvor, chilli, skořice, máta…)
  • přidávání alkoholu na chuť (rum, ovocná pálenka…)
  • džem jako dárek (různé zdobení a balení sklenic do dárkového balení)
  • příprava toppingů (na přelití dezertů)
  • výroba chutney (zejména jako omáčka ke grilovaným pokrmům)
  • zavařování nejen v létě (zavařovat se dá po celý rok)


20 užitečných rad Dr.Oetkera pro správné želírování

Domácí džem nebo marmeládu nemohou nahradit ani ty nejdražší výrobky, které se dají koupit v obchodech. Připravit tuto lahůdku ve vlastní kuchyni je poměrně jednoduché a pokud se naučíte pár fíglů, vaše marmelády a džemy budou v rodině pověstnou a vyhlášenou specialitou.

  1. Nejlépe se želíruje ovoce, které má vyšší obsah pektinů. Nejvyšší množství této látky, která podporuje želírovací schopnost, mají například citrusové plody, jablka, rybíz a angrešt. Naopak nejnižší obsah pektinů mají třešně, višně a jahody.
  2. Pro zpracování použijte vždy jen bezvadné, zralé a čerstvé plody. V žádném případě nekonzervujte plody nahnilé nebo otlučené.
  3. Nejdříve ovoce umyjte a nechejte okapat. Nemyjte je přímo pod tekoucí vodou, plody by se mohly poškodit.
  4. Stopky odstraňujte až z umytého ovoce, aby se plody zbytečně nepomačkaly a neztrácely šťávu a aroma.
  5. Ovoce nejdříve oloupejte či vypeckujte a nakrájejte (džem) nebo rozmixujte (marmeláda). Poté ho teprve zvažte. Jen tak dokážete vypočítat správné množství želírovacího prostředku.
  6. Džem bude tužší, pokud ovoce dobře rozmělníte. Obecně platí, že čím je ovoce rozmělněnější, tím bude džem tužší.
  7. Pokud je džem málo tuhý, přidejte lžičku kyseliny citrónové a přiveďte ho znovu k varu. Pokud ani toto nepomůže, přisypte do směsi ještě jednu polovinu sáčku Gelfix Dr.Oetker a chvíli džem povařte.
  8. Džem i marmeládu připravujete pouze z ovoce zralého tak akorát. Přezralé ovoce má méně pektinů, bude se hůř želírovat a džem z ovoce nezralého nebude mít tu správnou chuť.
  9. Budete-li želírovat ovoce přezrálé, použijte větší množství želírovacího přípravku a přidejte trochu kyseliny citrónové.
  10. Želírovací přípravky obsahují pektiny, které se získávají extrakcí z citrusových plodů a jablek. Množství a kvalita těchto pektinů se v produktech různých výrobců liší. Chcete-li připravit skutečně lahodný džem, dejte vždy přednost osvědčeným značkovým želírovacím přípravkům. S výrobky se značkou Dr.Oetker máte kvalitu zaručenou.
  11. Aby džem dobře rosoloval, vařte ho po menších částech. Například do hrnce o objemu 5-6 litrů dejte nejvýše kilo ovoce. Nejlépe se vám bude pracovat s vyšším hrncem (ovoce často kypí), který má široké dno.
  12. Džem bude čirý, když z něho budete během vaření sbírat pěnu.
  13. Jestli je marmeláda dostatečně hustá, poznáte nejlépe, když ze směsi odeberete 2 kávové lžičky horké marmelády, nalijete ji na studený talířek, který jste chvíli před tím dali do ledničky. Pokud hmota ztuhne, můžete ji nalévat do sklenic.
  14. Je-li džem hotový, ihned ho odstavte z plotny, dalším varem by ztratil rosolovací schopnost a řídnul by.
  15. Sklenice s víčky si připravte předem. Důkladně je umyjte v horké vodě a vytřete dosucha.
  16. Aby sklenice při plnění horkou zavařeninou nepraskly, nahřejte je před plněním v horké vodě nebo je dejte na chvíli do vyhřáté trouby zapnuté na nižší stupeň. Sklenice neprasknou, postavíte-li je na vlhkou utěrku.
  17. Džem plňte do sklenic ihned po uvaření a okamžitě je dobře uzavřete. Otočte je na cca 5 minut dnem vzhůru, aby se na víčku netvořila plíseň. Otáčejte jenom sklenice se šroubovacím uzávěrem, sklenice s klasickými víčky bez závitu neobracejte.
  18. Džemy skladujte na suchém, tmavém a chladném místě. Světlo může způsobovat změnu barvy zavařených výrobků.
  19. Džem vydrží při správném skladování minimálně 1 rok. Jestli přidáte do džemu ořechy, bylinky, apod., jeho trvanlivost se zkrátí na 6 měsíců.
  20. Pokud se usadí na povrchu džemu plíseň, vyhoďte celou sklenici. Nikdy nekonzumujte výrobek napadený plísní.


Jaký želírovací prostředek zvolit?

 

 Gelfix Klasik

Gelfix Klasik

Gelfix Klasik 1:1

Želírující směs pro výrobu klasických sladkých marmelád, džemů a želé. Vystačí na 1 kg ovoce a 1,15 kg cukru.
Hotový džem obsahuje přibližně 46% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů s kyselejším nebo méně zralým ovocem.
Můžeme použít bílý cukr nebo i jiné druhy cukru (hnědý, třtinový).
Doporučená maloobchodní cena: 15,90 Kč za 20g

 Gelfix Extra

Gelfix Extra

Gelfix Extra 2:1

Želírující směs, která zachovává přirozenou chuť ovoce a současně odpovídá moderním požadavkům na zdravou výživu, neboť spotřebujete pouze polovinu cukru. Jeden sáček vystačí na 1 kg ovoce a 0,5 kg cukru.
Hotový džem obsahuje přibližně 66% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů se středně sladkým nebo středně zralým ovocem.
Můžeme použít bílý cukr nebo i jiné druhy cukru (hnědý, třtinový).
Doporučená maloobchodní cena: 21,90 Kč za 25g
 

 Gelfix Super

Gelfix Super

Gelfix Super 3:1

Želírující směs pro zachování velmi výrazné ovocné chuti při použití minimálního množství cukru. Jedno balení vystačí na 1 kg ovoce a pouze 350 g cukru. Je vhodný i pro diabetiky, neboť normální cukr lze nahradit umělými sladidly. Šetří kalorie a zachovává maximální chuť ovoce.
Hotový džem obsahuje přibližně 73% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů s velmi sladkým nebo velmi zralým ovocem.
Můžeme použít bílý cukr nebo i jiné druhy cukru (hnědý, třtinový).
Doporučená maloobchodní cena: 25,90 Kč za 25g

 Želírovací cukr Extra

Želírovací cukr Extra

 Želírovací cukr Extra 2:1

Hotový želírovací produkt, nemusíte už přidávat cukr.
Pro přípravu marmelád, džemů a želé, podporuje přirozenou chuť ovoce. Jedno balení (500 g) vystačí na zpracování 1 kg ovoce nebo 1 l ovocné šťávy a vaří se pouze 5 minut.
Hotový džem obsahuje přibližně 67% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů se středně sladkým nebo středně zralým ovocem.
Doporučená maloobchodní cena: 36,90 Kč za 500 g
 

 Želírovací cukr Super

Želírovací cukr Super

Želírovací cukr Super 3:1

Hotový želírovací produkt, nemusíte už přidávat cukr.
Pro přípravu marmelád a džemů. Zachovává výraznou chuť ovoce. Balení (500 g) vystačí na 1,5 kg ovoce.
Hotový džem obsahuje přibližně 75% ovoce.
Doporučeno používat při přípravě džemů s velmi sladkým nebo velmi zralým ovocem.
Doporučená maloobchodní cena: 44,90 Kč za 500g

 Dietní želírovací cukr

Dietní želírovací cukr

Dietní želírovací ovocný cukr

Hotový želírovací produkt, nemusíte už přidávat cukr.
Pro přípravu džemů, marmelád a želé. Se sníženým obsahem energie, s fruktózou a náhradními sladidly.
Hotový džem obsahuje přibližně 74% ovoce.
Balení (250 g) stačí na 700 g ovoce. Cukr je vhodný pro diabetiky.
Doporučená maloobchodní cena: 45,50 Kč za 250g
 

 Kyselina citronová

Kyselina citronová

Kyselina citrónová

Balení obsahuje 20 g kyseliny citrónové v práškové formě, což odpovídá asi 320 ml citrónové šťávy. Podporuje želírovací proces a zvýrazňuje chuť ovoce i zeleniny při zavařování. Vhodná na dochucení salátů, kompotů a nápojů. Mimo jiné je i vydatným pomocníkem při odstraňování vodního kamene, např. v kávovarech apod.
Doporučená maloobchodní cena: 6,90 Kč za 20g

 Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny

Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny

Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny

Přípravek zabraňuje tvorbě plísní a kvašení. Zajistí dlouhou trvanlivost zavařeného ovoce a zeleniny ve sklenici. Jeden balíček postačí na 5 kg ovoce nebo 3,5 kg zeleniny a 1,5 litru nálevu nebo 5 litrů ovocného sirupu.
Doporučená maloobchodní cena: 6,50 Kč za 5g

Nejčastěji používané ovoce a jak ho kombinovat

Zapojte vlastní fantazii a chuť a vytvořte si vlastní originální recepturu kombinací různých druhů ovoce v poměru, v jakém vám bude nejvíce chutnat. Nebojte se přidat
i trochu koření nebo alkoholu.

Tady jsou nejčastější a nejvhodnější kombinace.

Rebarbora
Kombinujeme s jahodami nebo jablky.

Meruňky
Kombinujeme s jahodami a malinami.
TIP: Pokud meruňky ještě nejsou dostatečně šťavnaté, můžete je v džemech doplnit malým množstvím sektu, vína nebo světlé hroznové šťávy.

Maliny
Maliny se dobře hodí k jiným bobulovinám a meruňkám, nektarinkám nebo broskvím.

Ostružiny
Dobře ladí s třešněmi a jablky.

Třešně
Kombinujeme se švestkami, bobulovinami a broskvemi.

Jahody
Kombinujeme s rebarborou, rybízem, višněmi nebo meruňkami.

Borůvky
Kombinujeme s jablky nebo malinami.

Rybíz
Kombinujeme se všemi ostatními druhy bobulovin a třešněmi.

Švestky
Dobře ladí s jablky, bobulovinami a vánočním kořením (např. skořice nebo anýz).

Broskve a nektarinky
Dobře ladí s bobulovinami a meruňkami.

Jablka
Dobře ladí s hruškami, kiwi a švestkami.

Kolik ovoce nakoupit?

V receptech je vždy uvedeno množství ovoce už umyté, očištěné a případně vypeckované. Každý druh ovoce ale obsahuje i určitý podíl odpadu (slupky, pecky). Takže ovoce musíme koupit více. Dr.Oetker připravil tabulku, pomocí které si můžete vypočítat, kolik ovoce bude potřeba koupit.

Množství ovoce v gramech uvedené v receptu x přepočtový faktor = potřebné množství ovoce

Příklad: V receptu je uvedeno 600 g jahod. Abychom získali potřebné množství, vynásobíme 600 g faktorem 1,03 (z tabulky). Na recept tedy budeme potřebovat asi 620 g jahod.

Druh ovoce                                         Přepočtový faktor
Ananas                                               1,92
Jablka                                                 1,09
Meruňky                                             1,10
Banány                                               1,43
Hrušky                                                1,08
Jahody                                                1,03
Grapefruit                                            1,52
Filátka z grapefruitu                               2,00
Maliny                                                  1,04
Bezinky                                                1,43
Rybíz                                                   1,02
Kiwi                                                    1,11
Limetky                                               1,30
Filátka z limetky                                     2,00
Mirabelky, švestky, blumy                        1,06
Nektarinky                                            1,09
Pomeranče                                           1,39
Filátka z pomeranče                                2,00
Broskve                                                1,09
Kdoule                                                 1,19
Rebarbora                                            1,28
Višně                                                   1,12
Angrešt                                                1,02
Třešně                                                 1,14
Citróny                                                 1,56
Filátka z citrónů                                      2,00

Připravila: Katka
Foto: Dr. Oetker
21. 7. 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Diskuze: příspěvků