Zdraví

Střevní chřipka: prevence a léčba

Sbírání kytiček

Střevní chřipka často propukne nečekaně a dokáže člověka pořádně potrápit. Je sice velmi nepříjemná, ale ve většině případů si s ní poradíte doma.

Podle webu my.clevelandclinic.org je střevní chřipka bakteriální nebo virová nákaza. Pokud sníte špatné jídlo, může jít i o podráždění toxiny. Mezi její hlavní příznaky patří nevolnost, bolesti břicha, křeče, horečka a průjem. Jak jí předcházet?

Důkladná hygiena

Dbejte na striktní dodržování hygienických pravidel. Myjte si proto ruce při každé příležitosti. Jídlo připravujte vždy čistýma rukama a nezapomínejte vždy dobře umýt ovoce a zeleninu.

Pozor na jídlo

Vyvarujte se konzumace nekvalitních pokrmů nebo surovin. Problém mohou představovat  nedostatečně umyté nádobí nebo sklenice.

Dieta

Nezapomeňte pravidelně po malých doušcích pít, protože při průjmu je tělo odvodňováno. První den je nejlepší nejíst nic. Druhý a třetí den můžete zařadit suché pečivo nebo rýži. Jezte jen po malých porcích. Pak můžete pomalu přidat brambory nebo banány.

Nasaďte vhodnou léčbu

Gastroenterolog Jakub Chudý radí: „Za normálních okolností není potřeba návštěva lékaře a při dodržování základních opatření (hygiena, dostatečné množství tekutin, dieta) by mělo dojít k rychlému ústupu.“ Léčbu však musíte zahájit včas, není dobré nečinně čekat na zlepšení stavu. Pokud máte velmi vysokou horečku, zvracíte příliš často a máte příznaky dehydratace, vyhledejte lékařskou pomoc.“

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: my.clevelandclinic.org/health/diseases/12418-gastroenteritis, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/viral-gastroenteritis/symptoms-causes/syc-20378847
Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků