Domácnost

Brambory: jak je správně uskladnit

Vrcholí sklizeň oblíbených brambor. Ty tvoří základ našeho jídelníčku. Nakoupené brambory je potřeba dobře uskladnit, aby nám dlouho vydržely.

Myté brambory neskladujte

Už samotný výběr brambor se může jevit jako jednoduchá věc. Chcete-li ale nakoupit větší množství, vyhněte se baleným, krásně čistým a umytým bramborám, protože ty jsou určeny pro přímou spotřebu, nebo jen velmi krátkodobé skladování.

Dejte na své smysly

Zkuste brambory příliš neposuzovat podle ceny, ale podle vnější kvality i zjištěných informací z obalu. Hlízy by neměly být zelené, měkké, nahnilé nebo mechanicky poškozené. Brambory si opravdu musíte pohledem i pohmatem zkontrolovat. „Skutečnou kvalitu brambor poznáte podle vzhledu, důležité ale také je vybrat správnou odrůdu, ale především dobrého pěstitele a tu nejkratší cestu k němu. O výsledné chuti rozhoduje nejvíc to, jak se pěstitel o brambory po celý rok staral a co všechno musely přečkat, než se dostaly k vám na talíř. To platí dvojnásob, pokud kupujete brambory na uskladnění,“ vysvětluje člen představenstva Agrární komory České republiky a předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Ing. Petr Hanka.

Důkladná péče před uskladněním je základ úspěchu

Bramborám je třeba věnovat nutnou dávku péče. Ať už jste si je vypěstovali sami na zahrádce, nakoupili od lokálního farmáře nebo dokonce obětovali svá záda na samosběru, práce tím rozhodně nekončí. Brambory proto nikdy nesklízejte z mokré, promáčené a ani z příliš prohřáté půdy. Protřiďte je tak, aby mezi krásnými kousky nezůstaly ty nahnilé, poškozené nebo ty se zelenými hlízami. Pokud jsou přeci jen trochu vlhké, nechte je oschnout – tzv. vydýchat a zchladit v tmavé a suché místnosti v nízké vrstvě na podlaze nebo v přepravkách při teplotách mezi 15 až 18°C.

Ideální podmínky pro uskladnění

Teprve po 2 až 3 týdnech uložte brambory k dlouhodobému skladování. Měly by být suché, nepoškozené, důkladně přebrané a umístěné v čistém sklepě, aby byly chráněné před slunečním světlem. To totiž způsobuje zelenání a tvorbu toxických glykoalkaloidů, které jsou koncentrovány těsně pod slupkou hlíz, v oblasti oček a v klíčcích.

Brambory uchovávejte nejlépe v nižších a čistých přepravkách, doporučená maximální výška vrstvy pro dlouhodobé skladování je 1 metr. Teplota v místnosti by neměla přesáhnout 4 °C, při nižší teplotě brambory sládnou a při vyšší zase klíčí a měknou. Důležitá je pak také vlhkost prostoru, která by měla být mezi 93 a 98 %. Nižší vlhkost může zvyšovat ztrátu vody v hlízách, čímž dochází k poklesu mnoha cenných látek.

Nepodaří-li se zajistit ideální skladovací podmínky, nezoufejte. Uskladněte brambory alespoň na takové místo, kde bude chladno, ale nebude mrznout, a kam se zároveň nedostanou sluneční paprsky. Brambory však zkonzumujte co nejrychleji.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Zelinářská unie Čech a Moravy
Zdroj fotografií: Pixabay

Diskuze: příspěvků