Zdraví

Česnek: jak prospívá našemu zdraví

Sbírání kytiček

Škrábe vás v krku? Nemůžete se zbavit posledních zbytků nachlazení? Chodíte „na malou“ víc, než je zdrávo?

Zkuste pro jednou nechat lékárnu bez povšimnutí a zamiřte raději do obchodu se zeleninou. Pro česnek. Ten náš, český.

Naši předkové s oblibou využívali sílu bylin a léčivých rostlin. A věděli proč. Aby se udržely v přírodě, musí v nich být život. Život a síla. Ta se ukrývá v blahodárných silicích, vitaminech a minerálech. A nutno podotknout, že česnek, známý pro své posilující účinky již v dobách starého Řecka a Říma, je jimi doslova nabitý.

Doba pokročila, změnila se, ale česnek si své superlativy zachovává v plné síle dál. Tato trvalá rostlinka pochází ze střední Asie a obsahuje vázané silice, vitaminy A (v česnekových listech), B1, B2 a C. Jeho součástí je množství minerálních látek, flavonoidy, selen, jód, látky fungující na principu inzulinu a další.

Jak nám česnek může pomoci:

  • přirozeně desinfikuje
  • působí proti zánětu kdekoli v těle
  • pomáhá proti mykózám a některým parazitům
  • má antioxidační účinky
  • pomáhá celkově posilovat organismus

 

Pokud česnek dobře trávíte (zejména v syrovém stavu některým lidem dělá potíže, škádlí žlučník a rozpaluje žáhu), sáhněte po něm, kdykoli:

  • budete chtít posílit imunitu a chránit se proti virům, bakteriím a plísním
  • bojujete s nachlazením, zahleněním, astmatem a celkovou schváceností
  • cítíte, že se vám v krku usadila infekce
  • máte potíže s vysokým, nebo naopak nízkým krevním tlakem
  • chcete vyrovnat hladinu cholesterolu – dobrého, i špatného

Česnek konzumujte ideálně v syrovém stavu (nastrouhaný či prolisovaný do pomazánek, polévek, dipů. Pamatujte, že vařením ztrácí velkou část svých prospěšných látek.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/, www.medicalnewstoday.com/articles/265853
Zdroj fotografií: Shutterburg Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků