Vůně vanilky

Pod označením vanilka si mnozí automaticky představí vanilínový cukr, jiní v obchodech sahají po vanilkovém cukru a někteří rovnou dávají přednost vanilkovému lusku.

Titulka pro: Vůně vanilky
Zobrazit fotografii v galerii

Vanilku, ať už v jakékoliv formě, používáme tak často a běžně, že se mnohdy ani nezamýšlíme, odkud k nám připutovala. Uvádí se, že v kuchyni vanilkové lusky poprvé okusili Mexičané. Dávali ho do nápojů, ale i placek, a kromě chuti na něm oceňovali jeho léčebné působení. V 16 století se vanilka dostala do Evropy a od té doby tu zdomácněla.

Pravá je drahá

Pěstování vanilky je náročné na lidskou práci, což pak odpovídá i faktu, že jde o druhé nejdražší koření světa, hned po šafránu. Navíc vanilkové lusky dozrávají na některých druzích orchidejí řadu měsíců. Pak se ručně sklízejí a ještě se nechávají sušit na sluníčku.

Vanilkové rozdíly

Přestože většina z nás patrně nejčastěji používá vanilínový cukr, vůní a chutí nemůže konkurovat vanilkovému lusku. Vanilínový cukr vzniká přidáním chemického aroma vanilín, kdežto vanilkový lusk je ryze přírodní produkt, tedy i v něm obsažený vanilín je přírodní. Navíc lusk nabízí desítky dalších aromatických látek. A vanilkový cukr? V tomto případě jde cukr vylepšený pravým vanilkovým aroma.

Dopřejte si

Použití cukru, ať už vanilkového či vanilínového, je jednoduché. A jak se používá vanilkový lusk? Můžete ho rozříznout, vyškrabat dužninu se zrníčky a tou ochutit těsto, krémy, pudingy, zmrzliny, čokoládu, nápoje a mnohé další. Zbylý lusk nevyhazujte, je stále aromatický a krásně provoní cukr, moučkový i krupicový (cukr s luskem skladujte v pevně uzavřené nádobě), nebo ho přidejte do kastrůlku, až si budete chystat svařené víno. Další cestu nabízí rozemletí suchého lusku a práškem z něj ochutit vše, co už jsme zmiňovali. A pokud chcete vanilkový lusk použít celý, udělejte to, tato varianta je vhodná třeba při přípravě omáček.


Náš tip: Barevná roláda

 Suroviny:
  * na těsto:
 - 4 vejce,
- 100 g cukru,
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker,
- 120 g hladké mouky,
- 1 zarovnaná kávová lžička kypřicího prášku do pečiva,
- 2 zarovnané kávové lžičky kakaového prášku
* na náplň:
- 250 ml zakysané smetany,
- 100 g moučkového cukru,
- šťáva z 1 citrónu,
- 250 ml smetany ke šlehání,
- 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker,
- 100 ml vlažné vody,
- 1 polévková lžíce rumu,
- 2 broskve

Jak na to

Vejce s cukrem a vanilínovým cukrem vyšlehejte do pěny. Mouku s kypřicím práškem smíchejte a prosejte do vyšlehané pěny. Vše důkladně promíchejte. Dvě třetiny těsta naneste na plech o velikosti 30 x 40 cm, vyložený papírem na pečení. Těsto nanášejte v pruzích tak, aby mezi nimi vznikly mezery. Do zbylého těsta opatrně vmíchejte kakao a vyplňte jím mezery na plechu. Pečte v předehřáté troubě (elektrická - 200 °C, horkovzdušná - 180 °C, plynová - stupeň 4). Těsto po upečení hned vyklopte na cukrem posypaný papír na pečení a papír svrchu stáhněte; přikryjte vlhkou utěrkou.
Na náplň smíchejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a citrónovou šťávou. Vyšlehejte smetanu a přidejte ji do náplně. Želatinový ztužovač připravte s vodou podle návodu na obale a spolu s rumem vmíchejte do smetanové náplně. Znovu důkladně promíchejte. Hotovou náplní potřete vychladlý piškot. Broskve nakrájejte na malé kousky, rozložte je na náplň a nechte 10 minut odpočinout v chladničce. Potom koláč srolujte jako roládu a dejte na 2 hodiny do chladničky ztuhnout.


Připravila: Marcela
Foto: archiv Dr.Oetker
25. 4. 2013




 

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Studujte na Akademii léčivé výživy, školní rok začíná v září!

Snažíte se najít ten správný životní styl, který by vyhovoval vám i vaší rodině? Zkoušeli...

Titulka pro: Vše o léčivkách

Vše o léčivkách

V přírodě hledají lidé uzdravení odpradávna a dnes se k tomu ve velké míře vracejí....

Titulka pro: Jak si zařídit zahrádku na balkoně či za oknem

Jak si zařídit zahrádku na balkoně či za oknem

Nesmutněte, že nemáte kus pozemku, kde byste se mohli realizovat. Využít se dá i prostor,...

Titulka pro: Tip pro zahrádkáře. V září vysaďte náhradu za uschlou zeleň

Tip pro zahrádkáře. V září vysaďte náhradu za uschlou zeleň

Letošní extrémně teplé léto potrápilo nejen lidi, ale také mnohé rostliny. Pokud zrovna na vaší...

Reischi na posílení imunity

Reischi na posílení imunity

Imunita je něco, co s věkem oslabuje a je hodně ovlivněna patogeními traumaty, životním stylem,...

Titulka pro: Voňavé i léčivé koření

Voňavé i léčivé koření

Chuť, vůně, ale i léčivé účinky jsou vlastnosti, pro které využívali lidé koření už od...

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

AMARYLLIS

Dostala jsem tip na Amaryllis centrum, nabídli mi k ...

HUBNUTÍ

Dámy, hubla některá z vás s poradcem? A pokud ano, tak na koho ...

VITAMÍNY PRO KOJENCE

Dobrý den, zkoušel někdo vitamíny v jiné formě než ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz