Gastro

Vůně vanilky

Pod označením vanilka si mnozí automaticky představí vanilínový cukr, jiní v obchodech sahají po vanilkovém cukru a někteří rovnou dávají přednost vanilkovému lusku.

Vanilku, ať už v jakékoliv formě, používáme tak často a běžně, že se mnohdy ani nezamýšlíme, odkud k nám připutovala. Uvádí se, že v kuchyni vanilkové lusky poprvé okusili Mexičané. Dávali ho do nápojů, ale i placek, a kromě chuti na něm oceňovali jeho léčebné působení. V 16 století se vanilka dostala do Evropy a od té doby tu zdomácněla.

Pravá je drahá

Pěstování vanilky je náročné na lidskou práci, což pak odpovídá i faktu, že jde o druhé nejdražší koření světa, hned po šafránu. Navíc vanilkové lusky dozrávají na některých druzích orchidejí řadu měsíců. Pak se ručně sklízejí a ještě se nechávají sušit na sluníčku.

Vanilkové rozdíly

Přestože většina z nás patrně nejčastěji používá vanilínový cukr, vůní a chutí nemůže konkurovat vanilkovému lusku. Vanilínový cukr vzniká přidáním chemického aroma vanilín, kdežto vanilkový lusk je ryze přírodní produkt, tedy i v něm obsažený vanilín je přírodní. Navíc lusk nabízí desítky dalších aromatických látek. A vanilkový cukr? V tomto případě jde cukr vylepšený pravým vanilkovým aroma.

Dopřejte si

Použití cukru, ať už vanilkového či vanilínového, je jednoduché. A jak se používá vanilkový lusk? Můžete ho rozříznout, vyškrabat dužninu se zrníčky a tou ochutit těsto, krémy, pudingy, zmrzliny, čokoládu, nápoje a mnohé další. Zbylý lusk nevyhazujte, je stále aromatický a krásně provoní cukr, moučkový i krupicový (cukr s luskem skladujte v pevně uzavřené nádobě), nebo ho přidejte do kastrůlku, až si budete chystat svařené víno. Další cestu nabízí rozemletí suchého lusku a práškem z něj ochutit vše, co už jsme zmiňovali. A pokud chcete vanilkový lusk použít celý, udělejte to, tato varianta je vhodná třeba při přípravě omáček.


Náš tip: Barevná roláda

 Suroviny:
  * na těsto:
 – 4 vejce,
– 100 g cukru,
– 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker,
– 120 g hladké mouky,
– 1 zarovnaná kávová lžička kypřicího prášku do pečiva,
– 2 zarovnané kávové lžičky kakaového prášku
* na náplň:
– 250 ml zakysané smetany,
– 100 g moučkového cukru,
– šťáva z 1 citrónu,
– 250 ml smetany ke šlehání,
– 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker,
– 100 ml vlažné vody,
– 1 polévková lžíce rumu,
– 2 broskve

Jak na to

Vejce s cukrem a vanilínovým cukrem vyšlehejte do pěny. Mouku s kypřicím práškem smíchejte a prosejte do vyšlehané pěny. Vše důkladně promíchejte. Dvě třetiny těsta naneste na plech o velikosti 30 x 40 cm, vyložený papírem na pečení. Těsto nanášejte v pruzích tak, aby mezi nimi vznikly mezery. Do zbylého těsta opatrně vmíchejte kakao a vyplňte jím mezery na plechu. Pečte v předehřáté troubě (elektrická – 200 °C, horkovzdušná – 180 °C, plynová – stupeň 4). Těsto po upečení hned vyklopte na cukrem posypaný papír na pečení a papír svrchu stáhněte; přikryjte vlhkou utěrkou.
Na náplň smíchejte zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a citrónovou šťávou. Vyšlehejte smetanu a přidejte ji do náplně. Želatinový ztužovač připravte s vodou podle návodu na obale a spolu s rumem vmíchejte do smetanové náplně. Znovu důkladně promíchejte. Hotovou náplní potřete vychladlý piškot. Broskve nakrájejte na malé kousky, rozložte je na náplň a nechte 10 minut odpočinout v chladničce. Potom koláč srolujte jako roládu a dejte na 2 hodiny do chladničky ztuhnout.

Připravila: Marcela
Foto: archiv Dr.Oetker
25. 4. 2013

 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.


Diskuze: příspěvků