Víte, že ájurvéda pokládá skořici za jeden z nejdůležitějších přírodních preparátů? Působí dezinfekčně, zlepšuje trávení, ale také zahřívá a podporuje libido. Dost důvodů, abychom ji využívali častěji.
Nejdůležitější látkou skořicové kůry je silice, dále obsahuje třísloviny, pryskyřice, slizy a ostatní složky. Je bohatým zdrojem antioxidantů a dokáže snižovat krevní tlak, cholesterol, dokonce pomáhá i při cukrovce typu 2.
Toto voňavé a lehce nasládlé koření s nádechem tropických plodů preventivně působí proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Prohřívá organismus a má dezinfekční účinky, čili je dobrým pomocníkem při nachlazení a chřipce. Podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, odstraňuje nadýmání a hodí se i jako pomoc proti průjmům. Aby toho nebylo málo, lze ji preventivně užívat proti zánětům dásní a rovněž patří mezi afrodiziaka.
Na libido zkuste likér
Směs 40 g skořicové kůry, 30 g nařezané vanilky a 20 g nařezaného kořene bolševníku obecného dejte do jednolitrového láhve čistého 40% alkoholu. Uzavřené nechte 2 až 3 týdny vyluhovat, následně přeceďte, několikrát přefiltrujte a uložte do čisté láhve. Užívejte jedenkrát denně (doporučuje se likérová odlivka po jídle).
Na průjem platí nálev
Čajovou lžičku rozdrcené skořicového kůry přelijte šálkem vařící vody, přikryjte a nechte 10 minut vyluhovat. Potom přeceďte a jakmile se nálev vychladí, pijte.
Náš tip: pomerančová marmeláda se skořicí
Suroviny na 4 sklenice à 375 ml
2 kg pomerančůcelá skořicebadyán1 vanilkový lusk1 balíček Gelfixu Extra 2:1500 g cukrušťáva z poloviny limetky
Jak na to
Pomeranče oloupejte a vykrájejte z nich filátka (zbavte je bílé slupky). Ovoce vložte do velkého hrnce. Gelfix Extra smíchejte se dvěma polévkovými lžícemi cukru a přidejte k ovoci. Doplňte skořici, badyán a semínka vyškrábaná zevnitř vanilkového lusku. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povařte. Přidejte zbytek cukru a přiveďte k varu. Za stálého míchání povařte minimálně 5 minut, nakonec do směsi vymačkejte šťávu z limetky. Odeberte případnou pěnu a hned plňte až po okraj do připravených sklenic. Uzavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a asi 5 minut nechte stát. Marmeláda přidáním koření vydrží přibližně 6 měsíců.
Připravila: Věra Hájková