Tyto olivové placky jsou tak dobré, že by se daly jíst jako hlavní chod. Báječné jsou i jako příloha, můžete si je ulamovat třeba k polévce.
Příprava: 20 minut
Pečení: 10 – 12 minut
Na 2 placky:
- 500 g hladké mouky značky Penam
- 25 g droždí
- 300 ml vlažné vody
- 60 ml oleje
- 1,5 lžičky soli
- 0,5 lžičky cukru
- bazalka
- olivy
Postup přípravy:
- V míse smíchejte vlažnou vodu a droždí. Postupně přisypávejte mouku, míchejte, až vznikne hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte odstát v teple, aby těsto řádně nakynulo.
- Z vykynutého těsta vypracujte dva bochánky, ze kterých pak rukou vytvořte dvě silnější placky. Vzniklé placky pokapejte olivovým olejem, rukama do nich vmačkejte olivy a posypte je rozmarýnem.
- Chleby dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10–12 minut v troubě předehřáté na 220–250 °C. Poté je nechejte vychladnout.
Z knihy Chléb v hlavní roli, vydal Smart Press 2010
Foto: Smart Press
22. 4. 2016