Rádi grilujete a přemýšlíte, jak ugrilovat cukety? Vyzkoušejte Grilované cukety a petrželový salát. Cukety v létě rostou na mnoha zahrádkách. Nemáte-li zahradu, třeba je dostanete od známých. Dnes pro vás máme recept s netradiční přílohou.
Cuketa je plná vitamínů a minerálních látek. Například draslík z těla vyplavuje nadbytečnou vodu a soli, vápník a hořčík zase pomáhají zbavit tělo únavy. Díky železu cuketa pomáhá léčit chudokrevnost a díky nízkému obsahu cukru pomáhá zase při cukrovce. Obsahuje karotenoidy, zejména zeaxanthin a luthein, které mají antioxidační účinky. To znamená, že zamezují vzniku chorob a jako bonus zpomalují stárnutí.
Pokud si nejste jistí, která zelenina vám pomůže ubrat na váze, u cukety nemusíte mít pochyb. Má vysoký obsah vlákniny a nízký počet kalorií. Cuketu tvoří z 91 % voda, pomůže tedy i s hydratací. Cuketová šťáva pak z vašeho těla odvede spoustu škodlivin a zbaví tělo toxinů.
„Listová nať petržele obsahuje vitamin C, provitamin A i minerály, jako jsou železo, draslík nebo hořčík a je vydatným zdrojem kyseliny listové,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Bednářová BA.
Suroviny pro 4 osoby
- 4 cukety
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička nastrouhané kůry z bio citrónu
- 1 lžička hrubého pepře z mlýnku
Na salát
- 30 g kalifornských vlašských ořechů
- 3 svazky hladkolisté petržele
- 1 svazek kudrnaté petržele
- 1 červená cibule
- 1 lžíce bílého vinného octa
- Sůl, pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 80 g sušených Cranberries, amerických brusinek
Příprava:
1. Cukety opláchněte, očistěte a podélně nakrájejte na silné plátky. Olivový olej smíchejte s citrónovou kůrou a pepřem. Potřete cukety směsí oleje a cca 20 minut nechte uležet.
2. Opražte nahrubo nasekané vlašské ořechy. Petržel opláchněte, otřepejte dosucha, otrhejte lístky ze stonků a nahrubo je pokrájejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kroužky. Smíchejte ocet se solí, pepřem a olivovým olejem. Přidejte sušené Cranberries a všechny přísady salátu zamíchejte.
3. Cukety grilujte na horkém grilu s dřevěným uhlím cca 2 – 3 minuty. Podávejte se salátem.
Doba přípravy
Cca 30 minut
Nutriční hodnoty porce
Energie: 240 kcal / 1005 kJ
Bílkoviny: 6,3 g
Tuky: 13,6 g
Sacharidy: 25 g
Připravila: Věra Hájková

